Leighton nieuwe directeur Van Gogh Museum

AMSTERDAM, 22 OKT. Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een nieuwe directeur. De Raad van Toezicht van het museum benoemde de Britse kunsthistoricus John Leighton (37), conservator bij de National Gallery in Londen, zo is gisteren bekendgemaakt. Leighton treedt per 1 maart 1997 in dienst. Hij volgt Ronald de Leeuw op, die op 1 december zal aantreden als directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Leighton, geboren in het Noordierse Belfast, werkt sinds 1986 als conservator 19de-eeuwse schilderkunst bij de National Gallery, een museum met jaarlijks zo'n 4,5 miljoen bezoekers. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Edinburgh en behaalde zijn M.A. Degree in the History of Art aan het prestigieuze Courtauld Institute of Art in Londen. Behalve aan het Van Gogh Museum in Amsterdam zal hij ook leiding geven aan het Museum Mesdag in Den Haag.

Voor deze functie verschenen geen advertenties in de dag- en weekbladen. De Raad van Toezicht van het museum voerde gesprekken met vertegenwoordigers van musea, universiteiten en bestuurlijke organen. Op basis daarvan stelde de Raad een lijst samen, waaruit de benoeming van Leighton is voortgekomen. De Raad bestond uit J. Terlouw, commissaris van de koningin in Gelderland, T. Lodder, directeur van De Nederlandse Opera, A. d'Harnoncourt, directeur van het Philadelphia Museum of Art, drs. M. Koker, oud-directeur Hoogovens, en mr. W. van Schendel, raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam.

Voor de National Gallery maakte Leighton tentoonstellingen als Caspar David Friedrich to Ferdinand Hodler (1994) en de twee zeer positief ontvangen Degas: Beyond Impressionism en Degas as a collector (1996).

Volgend jaar publiceert Leighton samen met Richard Thomson het boek Seurat's Bathers. Andere publicaties zijn Art in the Making: Impressionism (met David Bomford e.a. 1990) en Corot (met Michael Clarke, 1991). Tot Leightons aantreden is adjunct-directeur Ton Boxma waarnemend directeur.