Kopers haken af op lusteloze ochtendbeurs

AMSTERDAM, 22 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs maakte vanochtend een lusteloze indruk. Aanbod was er wel, maar kopers hielden zich afzijdig. De meeste activiteit was afkomstig van optiehandelaren, die hun posities wilden veilg stellen. De AEX-index daalde licht naar 590,84 punten

AMSTERDAM Door de terugval vanochtend was de mijlpaal van 600 punten voor de AEX weer even uit zicht. Gisterochtend kwam de AEX met een tussentijds record van 597,80 punten nog dicht in de buurt. Vooral de lagere dollar was van invloed op de daling van de beursbarometer. De obligaties stonden licht onder druk. Andere Europese aandelenmarkten kenden eveneens een negatieve stemming. Frankfurt verloor bijna 10 punten op 2719, Parijs 2 punten op 2178 en Londen 15 punten op 4057.

De matte steming werd versterkt door het uitblijven van bedrijfsnieuws. Pakhoed houdt vandaag een persconferentie over de ontwikkelingen in de toekomst bij het bedrijf. Pahoed wil dochter Furness over doen aan de Hollandia Industriële Maatschappij (HIM). HIM moet 94,65 miljoen gulden aan Pakoed betalen voor Furness. Voor de financiering van de aankoopsom hebben commissarissen en directie besloten om - in aanvulling op de bij HIM aanwezige liquide middelen - het risicodragend vermogen met ruim 50 miljoen te versterken, waartoe een emissie van gewone aandelen zal worden gedaan. Pakhoed verloor vanochtend zes dubbeltjes op 51,60.

Donderdag maakt elektronicaconcern Philips zijn kwartaalcijfers bekend. In de aanloop op deze gebeurtenis liet Philips 50 cent liggen op 58,80 gulden. Polygram verloor een gulden op 84,50. De uitgever van cd's en filmproducent maakt moeilijke tijden door op de beurs. Het wachten is op een echt groot kassucces

Koninklijke Olie was in trek. Met de huidige hoge olieprijzen zien beleggers in dit fonds de ideale uitwijkplaats. De olies wonnen 1,10 gulden op 292,20. Verder deed CSM het goed: plus vijftig cent op 90 gulden. Van Ommeren steeg 1,30 op 70,50 gulden.

Op de lokale markt kelderde Artu twee gulden op 10,10. De koersval kwam na het bericht dat een grote aandeelhouder zijn belang in dit biotechnologiebedrijfje heeft verzilverd. Beleggers reageerden argwanend op dit nieuws.

De Amerikaanse dollar heeft de neergaande lijn te pakken. In Amsterdam noteerde de dollar vanochtend 1,7170 gulden tegen een slotkoers van 1,7230 gisteren. De meeste andere Europese munteenheden openden overwegend licht lager.

NEW YORK De effectenbeurs van New York stevende gisteren af op een nieuw record. Na een voorzichtige opening nam de Dow Jones-index simpel de 6100 punten, mede nadat computergigant IBM over het derde kwartaal beter uit de bus kwam dan analisten hadden verwacht. Maar de winst die opliep tot 39 punten, verdween weer snel. Uiteindelijk wist de Dow Jones het verlies te beperken tot 3,34 punten op 6090,89.

Een handelaar weet de terugval van de Dow Jones aan winstnemingen. Volgens hem staat Wall Street een rally te wachten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio werd vandaag gekenmerkt door winstnemingen. De Nikkei-index zakte 179,27 punten (0,8 procent) weg tot 21.123,68. Er gingen zo'n 280 miljoen aandelen om. Voral buitenlandse beleggers, niet gerust op de hervormingszin van de Liberaal-Democraten, die afgelopen zondag de verkiezingen wonnen, verkochten hun stukken.