Koperhandelaar Sumitomo gearresteerd

TOKIO, 22 OKT. De Japanse justitie heeft vandaag Yasuo Hamanaka, voormalig koperhandelaar bij het handelshuis Sumitomo, gearresteerd in verband met illegale koperhandel waardoor het bedrijf een verlies van 2,6 miljard dollar heeft opgelopen.

Bij het bekendmaken van dit schandaal in juni ontsloeg het bedrijf Hamanaka en afgelopen zondag diende het een aanklacht tegen hem in wegens het vervalsen van documenten. Op deze aanklacht heeft justitie vandaag Hamanaka gearresteerd en zijn huis doorzocht.

Sumitomo wijst sinds het bekend maken van dit verlies met de beschuldigende vinger naar Hamanaka die jarenlang de belangrijkste koperhandelaar van het bedrijf was. Hamanaka heeft volgens het bedrijf sinds 1985 zonder toestemming van het bedrijf allerhande transacties uitgevoerd door gebruik te maken van zijn positie. Aanvankelijk raamde het bedrijf de verliezen op 1,8 miljard dollar maar inmiddels is dit bedrag gestegen naar 2,6 miljard wegens een daling van de koperprijs.

Tijdens een persconferentie benadrukte een woordvoerder van Sumitomo vandaag nogmaals dat Hamanaka geheel zelfstandig de illegale handel heeft uitgevoerd en het bedrijf geen enkele verantwoordelijkheid draagt. Woordvoerder Naoki Kuroda zei dat intern onderzoek heeft uitgewezen dat Hamanaka niet voor eigen gewin heeft gehandeld en dat het bedrijf ook geen redenen heeft gevonden om procedures tegen derden te beginnen.

Van diverse zijden zijn er echter twijfels geuit over de mogelijkheden van Hamanaka om geheel ongemerkt over een periode van jaren zo'n verlies op te bouwen. Kort na het bekend maken van het schandaal in juni verklaarde de Amerikaanse handelsbank Merrill Lynch dat alle rekeningen waarvan Hamanaka gebruik had gemaakt door hoge Sumitomo functionarissen waren geautoriseerd. Een week later publiceerde de Britse krant Financial Times een reconstructie volgens welke Hamanaka in samenwerking met Chinese handelaren de koperprijs op de wereldmarkt zou hebben trachten te controleren.

Hamanaka beheerste namens Sumitomo 5 procent van de kopermarkt en stond derhalve op de metaalmarkten in Londen en New York bekend als 'Mr 5 Procent'. Hij was sinds 1975 werkzaam als koperhandelaar bij Sumitomo, de laatste jaren als hoofd van de afdeling non-ferro metalen. Ook in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, waar de belangrijkste metaalmarkten zijn gevestigd, lopen nog onderzoeken naar de activiteiten van Hamanaka en het bedrijf Sumitomo.