Kok vraagt Chirac om noordgrens te openen

DEN HAAG/PARIJS, 22 OKT. Minister-president Kok heeft Frankrijk gevraagd de controles aan de noordgrens op te heffen en het Verdrag van Schengen over de open Europese binnengrenzen te ondersteunen. De premier heeft de Franse president Chirac daarover gisteren een persoonlijke brief gestuurd.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigt het bestaan van de brief. Volgens een RVD-woordvoerder stelt Kok de Franse president op de hoogte van de voortgang in de strijd tegen het drugstoerisme van en naar Frankrijk. Volgens Kok is daarbij zoveel succes geboekt dat een opheffing van de controles aan de Franse noordgrenzen gerechtvaardigd is. De brief heeft een zakelijke toon, aldus de RVD-woordvoerder. Van eventuele irritatie over de Franse houding tot nog toe, is volgens hem geen sprake. Eerder verweet minister-president Kok president Chirac dat hij “bezeten” is van het onderwerp verdovende middelen.

Op het Elysée, de ambtswoning van de Franse president, werd vanmorgen impliciet de ontvangst van de brief van Kok bevestigd, maar er werden verder geen inhoudelijke mededelingen over gedaan. De brief maakt “geen deel uit van het publieke domein”, zo werd gezegd. Er werd aan toegevoegd dat Parijs met belangstelling kennis neemt van alle maatregelen die Nederland tot nog toe heeft genomen om het drugstoerisme tegen te gaan. Of Frankrijk het door Kok verlangde gebaar zal maken, werd niet duidelijk. Chirac verblijft deze week in Israel.

De verhouding tussen Den Haag en Parijs is al geruime tijd koel. Frankrijk verwijt Nederland een te slap anti-drugsbeleid. Door smokkel van verdovende middelen vanuit Nederland zouden met name de steden in het noorden van Frankrijk veel drugsoverlast hebben.