'IND naar buitenland'

DEN HAAG, 22 OKT. De VVD wil dat Nederland teams van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie stationeert op buitenlandse vliegvelden waar veel asielzoekers vandaan komen. Dit zei partijleider Bolkestein gisteren op een bijeenkomst van zijn partij in Oranjewoud.

Bolkestein stelt zich voor dat de teams ter plaatse onder meer routes van mensensmokkelaars in kaart kunnen brengen. Daarnaast pleitte hij ervoor dat de IND-functionarissen contacten leggen met de plaatselijke autoriteiten, “zodat de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen kan worden gegarandeerd”.

Als 'risicolanden' merkt Bolkestein onder andere Iran en Irak aan. Maar ook in de Oekraïne en in verschillende landen in Noord-Afrika zouden er IND-teams moeten komen. Justitie heeft al ambtenaren in het buitenland voor de ondersteuning van het Nederlandse vreemdelingenbeleid, onder meer in Sri Lanka en in Rusland.