Goede cijfers oliefirma's in VS

NEW YORK, 22 OKT. De grote Amerikaanse oliemaatschappijen hebben in het derde kwaraal forse winststijgingen geboekt als gevolg van de sterk gestegen olieprijs. Bedrijven die veel aan petrochemie en raffinage doen, zagen hun resultaten minder stijgen dan andere, omdat ze voor hun grondstoffen die uit aardolie worden gemaakt hogere prijzen moesten betalen.

Exxon, de grootste Amerikaanse oliemaatschappij, boekte een winststijging van 4 procent. De netto winst van Mobil, nummer twee op de ranglijst van de omzet in de VS, daalde met 2 procent door “ongunstige omstandigheden” op de markten waar de maatschappij sterk is, en door onverwachte uitval van raffinaderijen. Amoco moest zelfs een winstdaling van 10 procent bekendmaken, inclusief een forse meevaller door de verkoop van zijn fabriek voor plastic schuim. Maar Texaco zag zijn winst met 50 procent toenemen door forse verbeteringen bij de benzineverkoop in de VS. Chevron maakte een winststijging van 29 procent bekend. (AP)