Gedrag 'hofhouding' Aznar ergert Spanje

MADRID, 21 OKT. Het moest volgens de bruidegom een “bescheiden” huwelijksvoltrekking worden. Maar de trouwpartij van de Spaanse vice-premier Francisco Álvarez Cascos, afgelopen zaterdag in Cordoba, heeft inmiddels de ergernis gewekt rond de manier waarop de centrum-rechtse regering Aznar zichzelf en zijn politieke vrienden presenteert.

Met honderden gasten uit de wereld van politiek en vermaak, een receptie in de tuin van het oude Alcázar en rijen applaudiserende toeschouwers, had het huwelijk alle glitter en glans van een society-evenement. De !Hola! is aan de macht, zo constateerde een van zorgelijk krantencommentaar, met een verwijzing naar Spanjes populairste society-tijdschrift.

Dat Álvarez Cascos - 49 jaar, gescheiden, vier kinderen - trouwt met de aanmerkelijk jongere Gema Ruiz Cuadrado - 22 jaar, studente rechten - bleef niet onopgemerkt. Dat het ging om een burgerlijk huwelijk, een mogelijkheid waar in Spanje nog weinig gebruik van wordt gemaakt, was hooguit wat problematisch voor de meer katholieke ministers in het kabinet. Met premier Aznar en zijn echtgenote als getuigen was de ceremonie echter verzekerd van politieke goedkeuring op hoog niveau.

Meer zorg wekte de onrust die het huwelijk in het door de regeringspartij bestuurde Córdoba teweegbracht. De stad werd speciaal voor de gelegenheid op gemeentekosten bijgeverfd en honderden agenten werden ingezet om de veiligheid van de gasten te garanderen. Een kraakpand op korte afstand van de feestelijkheden werd vorige week uit voorzorg ontruimd. Het volk mocht zich vervolgens op gepaste afstand vergapen aan de beroemdheden die zich richting tuinfeest spoedde.

De bekritiseerde huwelijksplechtigheid van de vice-premier voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de aanzwellende kritiek op de regering Aznar. Het kabinet wordt daarbij beschuldigd van nepotisme en vriendjespolitiek, ongeveer dezelfde verwijten die de partij van Aznar eerder het socialistische kabinet van Felipe González maakte. Zo benutte de regering de afgelopen maanden door op vrijwel alle belangrijke posten van ministeries, staatsbedrijven en televisie en radio politieke vrienden te benoemen.

Daarbij worden de bijbehorende salarissen aanzienlijk opgeschroefd. Zo steeg het salaris van de nieuwe hoofdredacteur van het televisiejournaal van de staatszender TVE naar 35 miljoen peseta's (470.000 gulden).