Conflict breidt zich uit; Aanval van 'Rwandezen' in Oost-Zaïre

NAIROBI, 22 OKT. De gevechten in de Oostzaïrese provincie Zuid-Kivu hebben zich noordwaarts uitgebreid. Zwaar bewapende aanvallers, vermoedelijk afkomstig uit Rwanda, voerden naar nu pas bekend is geworden zondag bij Goma een operatie uit tegen een elite-eenheid van het Zaïrese leger.

Een hulpverlener sprak van een “omvangrijke inval vanuit Rwanda”. De invallers schoten met zware wapens bij het vluchtelingenkamp Katale op de speciale, door de VN-betaalde, eenheid van het Zaïrese leger die de kampen moet bewaken. De soldaten van deze eenheid zijn beter bewapend en opgeleid dan de reguliere Zaïrese troepen, die berucht zijn om hun losbandigheid. Er zouden talrijke gewonden zijn gevallen en één Zaïrese soldaat verloor het leven.

Dat de aanvallers het durfden opnemen tegen de bestgetrainde Zaïrese troepen wijst er mogelijk op dat zij Rwandese soldaten waren. Rwanda ontkende gisteren opnieuw bij het conflict in Oost-Zaïre betrokken te zijn. Militaire bronnen in Bujumbura en Kigali zeggen echter dat zowel Rwanda als Burundi wel degelijk een hand heeft in de gevechten.

De Zaïrese premier Kengo wa Dondo beschuldigde gisteren in London Rwanda ervan verantwoordelijk te zijn voor de explosieve situatie in het gebied van de Grote Meren. Rwanda op zijn beurt beschuldigt Zaïre er al sinds maanden van Rwandese Hutu-rebellen te steunen.

In de provincie Zuid-Kivu gingen volgens een woordvoerder van het Zaïrese leger gisteren de gevechten met de Banyamulenge-Tutsi's onverminderd voort. Banyamulenge-guerrillastrijders hebben de hoofdweg van Uvira naar Bukavu afgesneden. Hulverleners meldden gisteren 68 doden door deze gevechten.

Over het lot van de 220.000 Burundese en Rwandese Hutu-vluchtelingen die als gevolg van de gevechten hun kampen bij Uvira hebben verlaten, bestaat nog onduidelijkheid. Enkele honderden arriveerden gisteravond bij Bukavu, maar het meerendeel is nog zoek.

Bij Bukavu verblijven al 300.000 Rwandese Hutu's in kampen. Vermoedelijk hebben vele vluchtelingen rond Uvira schuilplaatsen gezocht in nabijgelegen bananenplantages. Onduidelijk is nog of de kampen bij Uvira doelwit zijn geworden van aanvallers of dat de vluchtelingen in paniek wegtrekken wegens zwaar geweervuur in de omgeving.

De laatste 53 buitenlandse hulpverleners, van wie zeven Nederlanders, probeerden gisteren tevergeefs Uvira te verlaten. Een nieuwe poging vanochtend mislukte toen de hulpverleners naar de luchthaven reden en werden tegengehouden door Zaïrese militairen. Op een vliegtuig van het Rode Kruis werd vorige week geschoten toen het bij Uvira wilde landen.