Cineast Benayoun in Parijs overleden

PARIJS, 22 OKT. De Franse schrijver, journalist en cineast Robert Benayoun (70) is zondag in Parijs na een langdurige ziekte overleden.

Benayoun had twee grote liefdes: het surrealisme en de film. Hij was vooral een fan van de Amerikaanse filmster Jerry Lewis, over wie hij een biografie heeft geschreven. Hij schreef ook boeken over Buster Keaton, Alain Resnais, John Huston en Woody Allen. Onder zijn andere werken bevindt zich L'érotisme du surréalisme uit 1965 en L'Anthologie du non sens (1957). Robert Benayoun maakte de films Paris n'existe pas (1969) en Sérieux comme le plaisir (1975). Enkele jaren geleden was hij begonnen aan een boek over Steven Spielberg, regisseur van onder meer de film Jurassic Park. Door zijn ziekte kon hij het niet meer afmaken. (AFP)