Celstraf geëist in zaak Nusse Brink

AMSTERDAM, 22 OKT. De officier van justitie heeft gisteren een jaar gevangenisstraf geëist tegen de voormalige beurshandelaren Robert Nusse en Eric Brink wegens verduistering en faillissementsfraude. Daarvan is drie maanden voorwaardelijk en negen maanden onvoorwaardelijk.

De verdediging eiste gisteren vrijspraak, omdat de ten laste gelegde feiten niet bewezen zouden zijn. De verdachten hadden vooraf in elk geval gehoopt op celstraf van maximaal zes maanden, omdat alleen dan omzetting in dienstverlening mogelijk is.

Nusse Brink Commissionairs (NBC) ging in 1993 ten onder na omvangrijke speculaties op de daling van aandelenkoersen. Het openbaar ministerie stelde een onderzoek in, nadat de curator aangifte had gedaan van verduistering en bedrieglijke bankbreuk. Justitie heeft ook onderzoek gedaan naar de witwas-praktijken bij NBC.

De officier van justitie, mr. L. Plas, gaf gisteren aan waarom de “heling van geld ook wel als witwassen aangemerkt” de rechtszaal uiteindelijk niet heeft gehaald. “Zeer sterke aanwijzingen zijn naar voren gekomen dat bij NBC sprake is geweest van het beleggen en lenen van zwart geld c.q. van misdrijf afkomstig geld”, zei Plas, maar er zijn niet voldoende harde bewijzen.

Plas acht wel bewezen dat Nusse en Brink dollarobligaties van beleggingsmaatschappij Eckavit hebben verduisterd. Eckavit betaalde bijna 965.000 gulden, maar ontving de stukken nooit. Het pakket obligaties werd door NBC verpand aan de bank Pierson.

Volgens de raadslieden kan van verduistering geen sprake zijn geweest, omdat de obligaties nooit eigendom zijn geweest van Eckavit. De beleggingsmaatschappij had betaald voor obligaties, maar het staat niet vast dat het daarbij ging om de obligaties die NBC had aangekocht. “Als de nummers van de obligaties precies waren aangegeven, had je kunnen spreken van eigendom. Nu is er alleen sprake van een claim”, zei mr. J. Pen, raadsman van Nusse. Volgens Plas was het echter een ieder op kantoor duidelijk geweest dat de stukken voor Eckavit waren gekocht.

Plas meende ook dat de directie van NBC had geprobeerd om stukken van het Canadese Teranet buiten de boedel te houden, waardoor de crediteuren voor 150.000 gulden waren benadeeld. Volgens de raadslieden hadden de stukken echter nooit toebehoord aan de boedel en waren ze van meet af aan bestemd geweest voor Nusse privé.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.