Bus in berm na fout Nederlandse auto

ROTTERDAM, 22 OKT. Een mislukte inhaalmanoeuvre van een Nederlandse personenauto heeft afgelopen zondag het ongeluk met de Nederlandse bus in Frankrijk veroorzaakt. Dat hebben twee getuigen, een vrachtwagenchauffeur en een inzittende van de touringcar, tegenover de Franse justitie verklaard. Drie mensen, onder wie de chauffeur van de bus, kwamen bij het ongeval om het leven. Veertig anderen raakten gewond, van wie veertien ernstig.

Volgens de getuigen haalde een rode Ford met een Nederlands nummerbord de bus op de snelweg bij Thionville in. De bestuurster zou te snel weer naar rechts zijn gereden en tegen de linker-voorkant van de bus zijn gebotst. Die begon daarop te slingeren, raakte de vangrail, kantelde en gleed vijftig meter door de berm verder.

De 68-jarige bestuurster van de personenauto en haar twee passagiers zijn gisteren voorgeleid. Officier van justitie De Givry in Thionville heeft tegen de bestuurster, wier identiteit nog niet is vrijgegeven, een gerechterlijk onderzoek gelast wegens doodslag en mishandeling zonder voorbedachte rade.

De Nederlandse vrouw hoeft van de Franse justitie niet in voorarrest te blijven. In principe kan zij tegen betaling van een borgsom voorlopig op vrije voeten worden gesteld en zelfs terugkeren naar Nederland in afwachting van een proces.

Veertien passagiers van de bus zijn gisteren naar Nederland teruggekeerd. Twee van hen zijn vervoerd met een ligtaxi, tien met gewone taxi's, terwijl twee anderen de terugreis op eigen gelegenheid maakten. De hulporganisatie SOS International in Amsterdam meldde gisteravond dat vandaag nog eens zeven passagiers van de verongelukte bus de thuisreis kunnen aanvaarden. Het gaat om vijf gewonden en twee inzittenden die ongedeerd zijn gebleven.

Elf slachtoffers moeten nog in Frankrijk blijven omdat hun vervoer om medische redenen nog niet verantwoord is. Eén van hen heeft zwaar letsel. Dertien inzittenden staan hun gewonde reisgenoten bij.