Bridgeploeg valt in slaap op Olympiade

RHODOS, 22 OKT. De Bridge Olympiade, die afgelopen zondag op Rhodos van start ging, is voor het Nederlands team rampzalig begonnen. Nederland is ingedeeld in de groep met de sterkste landen, maar verliest ook van op papier zwakkere tegenstanders als Slovenië en Portugal. Na twee dagen spelen lijkt plaatsing voor de kwartfinale al bijna niet meer mogelijk.

Daarvoor komen slechts de beste vier van de twee groepen in aanmerking en Nederland staat na zeven van de 35 wedstrijden op de 23ste plaats.

De Nederlandse bridgers spelen als versteend. Oud-wereldkampioen Jan Westerhof dacht tegen Slovenië maar liefst 28 minuten na over een contract (vier keer zo lang als normaal) en koos uiteindelijk voor de verkeerde voortzetting. Op de andere tafel werd het spel zo weggespeeld. Tegen Israel miste de om zijn fluwelen afspeeltechniek bekend staande Piet Jansen een winnende speelwijze en in dezelfde wedstrijd speelde een oververmoeide Westerhof een cruciale kaart voor zijn beurt uit: “Ik viel even in slaap”.

Captain Loek Verhees ziet de maanden van intensieve voorbereiding zo in de prullenbak verdwijnen. De altijd goedgeluimde coach Maurits van der Vlugt is uitgepraat. Met schorre stem geeft hij gelaten de laatste, bepaald niet opwekkende, standen door. Met de twee andere paren loopt het ook niet lekker. Jaap van der Neut is gekoppeld aan de op dit niveau debuterende Gert-Jan Paulissen.

Tijdens het spelen werpen de intimidatietechnieken van de immer pratende Van der Neut geen vruchten meer af. Met de pers wil hij voorlopig niet meer praten. Wubbo de Boer en Bauke Muller ogen wat meer ontspannen, hoewel de prestaties daar tot nu toe weinig aanleiding toe geven.

Zoals zo vaak vallen in de openingsfase van een dergelijk groot kampioenschap verrassingen te noteren. De belangrijkste zijn op dit moment de leidende positie in groep A van Japan, een land dat nog nooit een aansprekend internationaal resultaat boekte, en de goede prestaties van Joegoslavië in groep B. Italië gaat in deze groep aan de leiding.

Bij de dames doet Nederland volgens verwachting wel mee in de strijd om een plek bij de beste vier. Na vier wedstrijden staat de vrouwenploeg op een derde plaats achter koploper Zweden en Denemarken.

    • Jan van Cleeff