Bosch & Keuning wil af van grafisch bedrijf

Bosch & Keuning zet zijn grafische activiteiten in de etalage. De uitgever van school- en publieksboeken wil zich geheel concentreren op de expansie van het uitgeefbedrijf. Directeur J. Atema denkt dat de verkoop leidt tot gedwongen ontslag voor een deel van de 200 werknemers binnen de grafische bedrijven.

Aantallen kan hij nog niet noemen. De onderhandelingen met mogelijke overnamekandidaten zijn nog niet begonnen. Bosch & Keuning heeft vooral de grotere grafische bedrijven in Nederland op het oog. Die zitten onder meer bij Roto Smeets De Boer en Wegener Arcade. Verkoop moet leiden tot zodanige schaalvergroting dat de continuïteit op lange termijn is gewaarborgd.

Bosch & Keuning, genoteerd op de incourante parallelmarkt, zet per jaar ongeveer 140 miljoen om met ruim 400 werknemers. Het uitgeven van boeken voor de school- en publieksmarkt levert per jaar zo'n 85 miljoen gulden op. De drukkerijen die vooral periodieken en boeken vervaardigen, bereiken een jaaromzet van ongeveer 55 miljoen. De reorganisatie die samenhangt met de verkoop van de grafische bedrijven noopt de onderneming dit jaar tot extra voorzieningen. Daarom rekent de directie voor dit jaar op een negatief resultaat. In de eerste helft van dit jaar leed Bosch & Keuning een verlies van 1,4 miljoen op een omzet van 49,6 tegenover een winst van 1,1 miljoen op een omzet van 46,6 miljoen in dezelfde periode van 1995. Een van de oorzaken voor het verlies vormde het sterk gewijzigde seizoenspatroon. Door de overname van schoolboekenverkoper Nijgh & Van Ditmar Educatief is het zwaarepunt van de inkomsten nog meer verplaatst naar de tweede helft van het jaar.