Boer veroorzaakte stroomonderbreking

GRONINGEN, 22 OKT. De grote stroomstoring in delen van Groningen en Drenthe van afgelopen vrijdag blijkt te zijn veroorzaakt door een landbouwer met een sproeimachine. De boer raakte bij werkzaamheden in de buurt van Muntendam met een van de sproeiarmen een hoogspanningskabel waardoor kortsluiting ontstond.

Volgens een woordvoerder van Energie Distributiemaatschappij voor Oost- en Noord-Nederland (EDON) bleef de boer ongedeerd omdat hij doodstil in de machine bleef zitten. De man heeft zich maandag bij EDON gemeld. Door de kortsluiting sloegen in twee hoofdleidingen in delen van Groningen en Drenthe de zekeringen door.

Een derde leiding kon het enorme stroomaanbod daarop niet verwerken, waardoor ook daarin een storing ontstond. Aan een vierde leiding werden onderhoudswerkzaamheden verricht.

Door de stroomuitval, die bijna twee uur duurde, leden bedrijven aanzienlijke schade doordat computersystemen, telefooncentrales en andere apparaten uitvielen. In sommige gevallen kwam de hele produktie stil te liggen. Volgens de EDON-woordvoerder opent het ophelderen van de oorzaak de mogelijkheid voor bedrijven de schade te verhalen.

In de leveringsvoorwaarden van EDON is opgenomen dat zakelijke gebruikers geen schadevergoeding van het energiebedrijf kunnen eisen.

Volgens EDON kunnen bedrijven nu wel proberen de schade, die volgens de woordvoerder in totaal in de miljoenen moet lopen, op de boer te verhalen. Hij zei nog niet te weten of de man goed verzekerd is.