Blik op markt via 'China Wide Web'

PEKING, 22 OKT. Internet-gebruikers binnen en buiten China kunnen binnenkort gebruik maken van een computernetwerk dat hen voorziet van informatie waarin “de Chinese cultuur wordt gereflecteerd.” Het China Wide Web (CWW), een landelijk netwerk dat gisteren werd gelanceerd door China Internet Corp. (dochteronderneming van het officiële Chinese persbureau Nieuw China) levert on-line informatie in het Chinees. Tevens moet het abonnees in het buitenland “een blik op de Chinese markt” gaan bieden.

Met het nieuwe netwerk hoopt Chung-Kui Wong, hoofd van de technologische afdeling van China Internet Corp., “begrip voor China te kweken in het buitenland.” China Wide Web wil tweetalige home-pages gaan aanbieden waarin binnen- en buitenlandse ondernemers zich kunnen presenteren op de Chinese markt. Voorts voorziet het netwerk in nieuws dat het betrekt van internationale nieuwsleveranciers zoals Reuters Holdings Ltd en Bloomberg. “Er zal een hoop actuele informatie worden aangeboden”, aldus Harry Edelson tijdens een persconferentie. Edelson Technology Partners heeft een belang in China Internet Corp.

Het China Wide Web is een antwoord op de toenemende gealarmeerdheid van de Chinese overheid over Internet. Volgens het Chinese leiderschap is het Internet een vrijplaats voor pornografie en politieke onvrede. Daarom heeft Peking het afgelopen jaar tal van maatregelen genomen die het aanbod en het gebruik van Internet moeten reguleren.

Zo maakte het begin vorige maand de toegang tot ruim honderd 'politiek incorrecte' World Web sites onmogelijk. Tevens moesten de ruim honderdduizend bij de politie geregistreerde Internetgebruikers een verklaring van 'goed gebruikersgedrag' te ondertekenen.

Veel internetspecialisten menen dat de controle op het Internet eerder voortkomt uit commerciële overwegingen dan uit de angst voor de staatsondermijnende werking van het Internet. China is amper in staat commercieel tegenwicht te bieden aan de overweldigende invloed van de hoofdzakelijk door de VS gedomineerde computernetwerken. Het China Wide Web moet daar verandering in brengen.