BAMBAM WINT VAN MC DONALD'S

In Peking, Pompeï, Moskou, St. Petersburg, overal ter wereld plant Mc Donald's zijn vlag. De Mc Donald's op Terazije in Belgrado is door de Europese McD-directeuren tot de allermooiste uitgeroepen. Inderaad, de zaal met marmeren zuilen en stucwerk is prachtig, maar wat doet een Mc Donald's in het land van de oer-hamburger: de op houtskool geroosterde pleskavica? Bij Mc Donald's in Belgrado kost de gewone hamburger met het bekende kleffe broodje 4 dinar (1,50 gulden) en de Big Mac 9 dinar.

Maar overal op straat kun je voor 5 dinar de originele Balkanhamburger kopen. De kokkin van BAMBAM, waar je ook raznici, geroosterde stukjes lever, ferme stukken varkensvlees en allerlei worsten kon kopen, legde het heerlijke brood waartussen het geroosterde vlees werd geklemd, ook nog even op de gril. En op de toonbank was een soort saladebar ingericht met sla, gesneden ui, paprika, komkommer en tomaat. Vlees en brood werden in een stuk grauw papier gevouwen dat groot genoeg was om alle rauwkost op te vangen. Mijn schoonheidsprijs gaat naar BAMBAM.

Pleskavica zijn geen gewone platgeslagen gehaktballen. Ze horen als volgt gemaakt te worden. Een recept voor 4 personen: 200 gram rundvlees 200 gram varkensvlees 1 ui 4 eetlepels mineraalwater 1 klein heet rood pepertje zout en peper Hak of maal het vlees fijn. Breng het op smaak met zout en peper en zet het een uur in de koelkast. Snipper de gepelde ui zeer fijn en snijd het pepertje in kleine stukjes. Meng ui, rode peper en mineraalwater door het vlees en maak er stevige platte Balkanhamburgers van een halve centimeter dik van. Rooster het vlees op houtskool of gebruik een gietijzeren grilpan. In Belgrado laat men een stukje kajmak (zeer jonge, verse schapenkaas) op het vlees smelten. In ons land heb ik helaas alleen maar kajmak in blik gezien. Gebruik in plaats van kajmak een goede cottage cheese.