Arrestaties in Egypte

KAIRO, 22 OKT. De Egyptische politie heeft 56 leden van een shi'itische organisatie gearresteerd die banden met Iran zou onderhouden.

Volgens een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de groep zich tot taak gesteld een volksrevolutie in Egypte uit te lokken “vergelijkbaar met de islamitische revolutie in Iran” van ayatollah Khomeiny in 1979. De groep, aldus het ministerie, heeft mensen naar Iran gestuurd voor een militaire training en heeft geprobeerd om politieke partijen in Egypte, waar de meerderheid van de bevolking overigens soennitisch is, te infiltreren “om Iraanse doelstellingen te verspreiden”. Het ministerie gaf in zijn verklaring niet aan wanneer de arrestaties plaatshadden. Vorige maand al werden op last van de autoriteiten in Kairo shi'itische boeken uit de winkels verwijderd. De betrekkingen tussen Egypte en Iran zijn al langere tijd erg slecht. Kairo beschuldigt de Iraanse regering er regelmatig van moslim-extremisten in Egypte te ondersteunen. (AP)