Alemán wint in Nicaragua, protest Ortega

MANAGUA, 22 OKT. De rechtse populist Arnoldo Alemán (50) heeft volgens voorlopige tellingen in Nicaragua de verkiezingen gewonnen. Nadat gisteren meer dan de helft van de stemmen was geteld, had Alemán 48 procent van de stemmen.

De sandinistische tegenkandidaat van Alemán, Daniel Ortega, die tot dusver 38 procent van de stemmen heeft, verklaarde gisteren tijdens een persconferentie dat het resultaat niet geldig is wegens onregelmatigheden bij de telling. Volgens Ortega waren in de telegrammen met verkiezingsresultaten die naar het telbureau waren gestuurd veranderingen aangebracht. “Dat betekent dat de telegrammen niet het precieze aantal stemmen weergaven die het Sandinistische Front heeft gekregen”, aldus Ortega.

Aleman, die zichzelf gisterochtend al tot winnaar uitriep nadat minder dan tien procent van de stemmen was geteld, zei te hopen dat de sandinisten zich bij zijn overwinning zullen neerleggen. “Ik hoop dat commandant Ortega volwassen is geworden”, zei hij in een eerste reactie.

Ortega en Aleman liepen in de dagen voorafgaand aan de verkiezingen gelijk op in de opiniepeilingen. De bij de verkiezingen in 1990 door Violeta Chamorro verslagen revolutionaire ex-president Ortega beweerde dat Alemán wordt gesteund door aanhangers van de gevreesde Somoza-familie die in de jaren zeventig in Nicaragua een rechts dictatoriaal bewind voerde.

Alemán waarschuwde op zijn beurt voor terugkeer naar het linkse repressieve bewind van de sandinisten in de jaren tachtig onder Ortega. Maar tijdens zijn campagne heeft Ortega onderstreept dat hij niet meer de marxist van weleer is en voorstander is van de vrije markt en betere relaties met de VS. Die koersverandering verklaart volgens waarnemers het grote aantal aanhangers dat Ortega, die in de jaren tachtig een bloedige oorlog voerde tegen door de VS gesteunde contra's, wist te verzamelen.

De Amerikaanse gezant bij de verkiezingen in Nicaragua, Brian Atwood, betuigde voor de verkiezingen impliciet al zijn steun aan de liberaal Alemán door te zeggen dat de VS hecht met hem willen samenwerken “áls hij wint natuurlijk”. (Reuter)