Vereniging bepleit meer aandacht voor verkeersslachtoffers

ARNHEM, 21 OKT. Slachtoffers van verkeersongevallen en hun familie verdienen meer aandacht dan zij tot nu toe krijgen, zowel juridisch als maatschappelijk. De rechter zou veroorzakers van ongevallen sneller hun rijbewijs voorgoed moeten afpakken. Verkeersveiligheid moet in de schijnwerpers komen, niet alleen van de politiek maar ook van het publiek.

Dit vindt prof. J. de Kroes, voorzitter van de Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS). “Mensen staan te onverschillig tegenover ongevallen. En dat terwijl er elk jaar opnieuw veel slachtoffers bij vallen”, zegt De Kroes. De Vereniging van Verkeersslachtoffers is vorig jaar opgericht.

De VVS wil haar steentje bijdragen aan de zorg voor slachtoffers en aan het voorkomen van nieuwe slachtoffers. Speciale VVS-commissies analyseren op verzoek ongevallen. “Ons uitgangspunt is maatregelen bedenken die dergelijke ongelukken kunnen voorkomen. De politie beperkt haar onderzoek vaak tot de schuldvraag en de aansprakelijkheid”, stelt De Kroes.

De herdenkingsdag staat in het teken van alle verkeersslachtoffers sindsde Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek blijkt volgens Kroes dat dit ongeveer honderdduizend mensen zijn. De herdenking, die in meerdere landen plaatsvindt, zal voortaan elk jaar worden gehouden.

De Nederlandse bijeenkomst vindt plaats in de Eusebiuskerk in Arnhem. De Gelderse commissaris van de koningin, J. Terlouw, zal een toespraak houden. Verder zal onder meer zangkoor De Lofstem uit Elburg optreden. Dit gezelschap verloor twee jaar geleden zeven van haar leden door een zwaar ongeval met een touringcar in Duitsland. (ANP)