Speld en zege voor 'schoffie'

Voormalig voetbalscheidsrechter Frans Derks legt na acht jaar zijn voorzitterschap van de Vereniging Top Volleybal (VTV) neer. “Ik ben te jong om een meubelstuk te worden”, zegt de Brabander. Hij kreeg zaterdagavond op de jaarlijkse gala-avond voor bewezen diensten de gouden speld van de volleybalbond NeVoBo opgespeld.

Terwijl Derks in Amsterdam feestvierde, won Dordrecht '90, de voetbalclub waarvan hij voorzitter is, in Maastricht van MVV. De eerste divisionist steeg naar de tweede plaats op de ranglijst.

Heeft u naar Maastricht gebeld voor de uitslag?

Nee, ik zal je wat moois vertellen. Als ik aan het feesten ben, ga ik tot het gaatje. Daarom heb ik zaterdagavond bewust niet naar de uitslag geïnformeerd. Ik wilde de feestvreugde niet verpesten, want ik had niet verwacht dat we van MVV zouden winnen. Het feest in Amsterdam duurde tot zeven uur 's ochtends en heb ik het dus zondag thuis op teletekst gezien. Toen heb ik in de kamer wel even een rondedansje gemaakt. We zijn wat aan het opbouwen bij Dordrecht en het loopt lekker. Ik weet ook dat je in de mooiste competitie van de wereld zo weer een paar schoppen voor je kont kan krijgen. Maar voorlopig staan we er en dat is geen toeval.

Is Dordrecht nu het belangrijkste?

Dat kan je zo niet zeggen. Mijn leven is het belangrijkste. Ik ben blij dat ik gezond ben en de dag is nooit saai voor me. Als dat wel dreigt te gebeuren, dan ga ik toch lekker naar het kruisboogschieten of het touwtrekken. Er is altijd wel wat te doen. Als er ergens wat te rotzooien is, ben ik er. Ik blijf een schoffie. Bij de VTV is de vechtperiode voorbij. We zijn geaccepteerd. Ik heb in het volleybal nog altijd mijn cluppie, TDK Brevok en ik blijf beschikbaar als ze me nodig hebben. Maar ik ben nooit een echt volleybaldier geworden. Het is niet mijn grootste passie.

Blij met de onderscheiding?

Ik ben niet zo'n speldjesverzamelaar, maar dat dingetje doet me toch goed. Vooral ook omdat Herman van Zwieten (voortzitter NeVoBo, red.) er met zijn grieperige lijf voor uit bed was gekomen. Hij was echt ziek! En die man heb ik in al mijn jaren bij de VTV nooit gespaard. Ik ben hem altijd blijven bestrijden.

Bent u eigenlijk ook door de KNVB onderscheiden?

Nee, ik ben nog actief, hè. Bij de KNVB krijg je meestal pas een speldje als je aan het dood gaan bent.