Sociale dienst wellicht voor rechter

AMSTERDAM, 21 OKT. Het scholings-en begeleidingscentrum Didakt uit Gouda overweegt een kort geding aan te spannen tegen de Amstedamse sociale dienst. Volgens Didakt-directeur P. de Lange is de sociale dienst zijn centrum ruim een miljoen gulden schuldig. Een woordvoerder van de sociale dienst bestrijdt de beschuldiging.

Oud-leraar Nederlands De Lange richtte Didakt in 1988 op om moeilijk bemiddelbare werklozen via scholing voor te bereiden op een baan. Met een team van veertien medewerkers heeft het centrum tot nu toe ongeveer zevenhonderd mensen naar de arbeidsmarkt begeleid. In april 1993 werd Didakt aangetrokken door het Amsterdamse stadsdeel de Pijp en met de interim-manager van het rayonkantoor van de sociale dienst in dit stadsdeel werd een contract getekend om binnen anderhalf jaar 125 mensen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Het contract zou in april 1994 ingaan en Didakt zou per kandidaat 19.000 gulden vergoed krijgen. De nieuwe rayon-directeur van het kantoor van de sociale dienst in De Pijp haalde volgens De Lange een streep door de rekening en de afspraak ging niet door. Navraag bij de toenmalige directeur van de sociale dienst, P. van Dijk, leerde dat er geen geld voor was.

In overleg met wethouder Van der Aa (werkgelegenheid) werd De Lange een alternatief aangeboden. Hij kon in Amsterdam Zuid-Oost aan de slag. In november vorig jaar tekende hij een nieuw contract waarin hij zich verplichtte om te beginnen 35 werkzoekenden te scholen voor een baan. Per kandidaat zou hij 14.600 gulden krijgen. De Lange nam contact op met het rayonkantoor van de sociale dienst in Zuid-Oost. Daar werd hem te verstaan gegeven: “jullie zijn ons in de maag gesplitst, wij hebben hier geen zin in”, aldus De Lange. Begin oktober had hij tien mensen aan een baan geholpen maar de sociale dienst weigert de vergoeding te betalen omdat het zou gaan om banen waarvoor geen subsidie bedoeld is. De Lange bestrijdt dit.