Rexrodt: economie uit het dal

STUTTGART, 21 OKT. De economie van Duitsland groeit dit jaar met meer dan 1 procent. Dat zei zondag de Duitse minister van Economische Zaken, Günther Rexrodt. Tot nu toe ging Bonn steeds uit van een groei van 0,75 à 1 procent.

Rexrodt die zijn voorspelling deed in een vraaggesprek met de Zuid-Duitse radio-omroep, zei zijn verwachting te baseren op de ontwikkelingen in het derde kwartaal. Vorige week maandag liet zijn departement in het jongste maandbericht al weten dat de groei van het derde kwartaal die van het tweede kwartaal overtrof.

Volgens Rexrodt is nu een einde gekomen aan de neergang die de Duitse economie in de tweede helft van het afgelopen jaar en in het eerste kwartaal van dit jaar te verwerken kreeg.

De minister rekent erop dat de economie volgend jaar verder toeneemt naar een groei voor middellange termijn van 2 tot 2,5 procent.

Volgens Rexrodt zijn de lage inflatie en de gematigde loonsverhogingen die in de laatste cao's zijn afgesloten, gunstig voor een economische groei. Ook noemde hij de eerste stappen tot vermindering van de totale loonkosten. Over dit onderwerp, waarbij vooral de doorbetaling van het ziektegeld een heikel punt is, onderhandelen deze week de werkgevers en vakbonden in de metaalsector.

Rexrodt was evenwel somber over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. “De situatie op de Duitse arbeidsmarkt is dit jaar nog altijd alarmerend en volgend jaar is slechts een kleine verbetering te verwachten.”

Bijna vier miljoen Duitsers zitten zonder baan, wat neerkomt op een werkloosheid van meer dan 10 procent. (DPA, Reuter)