Pomphouders in actie tegen verhoging accijns

Zelfstandige pomphouders langs de grens met Duitsland en België gaan actie voeren. Samen met een reeks organisaties, zoals de Bovag en MKB Nederland, verzetten zij zich tegen het kabinetsplan de accijns op benzine te verhogen. Een gang naar de rechter sluiten zij daarbij niet uit.

De pomphouders zijn bang dat Nederlanders die tot ongeveer veertig kilometer van de grens wonen, in de buurlanden gaan tanken. Ook bestaat de vrees dat die benzine-toeristen over de grens meteen hun inkopen doen en een hapje en drankje zullen nuttigen. “Wij hebben becijferd dat de schatkist daardoor 300 miljoen gulden minder krijgt en er door een lagere omzet 1500 banen dreigen te verdwijnen. Een ramp”, zegt B. Strijbosch, directeur van een groothandel in brandstoffen die de actie coördineert.