Partijen Afghanistan eens over bestand

NEW DELHI, 21 OKT. De strijdende partijen in Afghanistan leken vanmiddag een wapenstilstand in acht te nemen, die was bereikt na bemiddeling van de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Naseerullah Babar. Zowel de Talibaan, die nog steeds de hoofdstad Kabul in handen hebben, als de Tadzjiekse veldheer Ahmed Shah Massoud hadden zich vooraf bereid verklaard tot een staakt-het-vuren.

Beide kanten eisten echter dat er aan enkele voorwaarden zou worden voldaan. Massoud liet bij monde van een woordvoerder weten dat er direct besprekingen moesten worden belegd over de demilitarisering van Kabul. Dit zou neerkomen op een ontruiming van de stad door de Talibaan. De Talibaan op hun beurt eisten een onmiddellijke uitwisseling van krijgsgevangenen.

Het is echter onzeker of deze wederzijdse verlangens worden gehonoreerd. Vooral Massoud, die de afgelopen dagen aan de winnende hand is geweest, zal snel geneigd zijn de strijd te hervatten, als hij zijn zin niet krijgt. Het afgelopen weekeinde slaagde hij erin de strategische luchtmachtbasis Bagram, ten noorden van Kabul te heroveren. Zijn manschappen staan nu op slechts 15 kilometer van de hoofdstad.

Ook vuurden Massouds troepen gisteren en vandaag naar verluidt enkele raketten af op het civiele vliegveld van Kabul. Drie daarvan ontploften vanmorgen kort na de aankomst van een andere bemiddelaar in Afghanistan, de speciale gezant van de Verenigde Naties, de Duitser Norbert Holl. De Talibaan konden hier niet zoveel tegenover stellen. Wel bombardeerden hun vliegtuigen de plaats Jabul Saraj, waar Massoud zijn hoofdkwartier heeft ingericht.

De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Naseerullah Babar, is de afgelopen dagen herhaaldelijk op en neer gevlogen tussen Kandahar, waar de leiders van de Talibaan vooral zetelen, en Mazar-i-Sharif, de hoofdstad van de Oezbeekse generaal Abdul Rasheed Dostam. Generaal Dostam ging vorige week een bondgenootschap aan met Massoud tegen de Talibaan maar heeft tot dusverre nauwelijks aan de gevechten deelgenomen.

Vooral Massoud en de gevluchte Afghaanse president Burhanuddin Rabbani, die eveneens behoort tot de Tadzjiekse minderheid, hebben de regering van Pakistan dikwijls beschuldigd van actieve steun aan de Talibaan. Zowel Pakistan als de Talibaan hebben dit evenwel steeds tegengesproken.

    • Floris van Straaten