Parlement Serviërs geopend

BANJA LUKA, 21 OKT. Op de eerste bijeenkomst van het in september gekozen parlement van de Bosnische Serviërs heeft Biljana Plavsic, president van de Servische Republiek in Bosnië, duidelijk gemaakt dat de Serviërs het vredesakkoord van Dayton ondersteunen, maar dat ze “worden gedwongen te leven in een staat die ze niet wensen”.

Bij de installatie van het parlement van de Servische Republiek - een van de twee territoriale eenheden van Bosnië-Herzegovina - maakte Plavsic zaterdag in Banja Luka duidelijk te betreuren dat “we niet volledig onafhankelijk zijn, dat onze soevereiniteit beperkt is en dat we worden verplicht ons te houden aan wat er is ondertekend”.

In het parlement heeft de radicaal-nationalistische Servische Democratische Partij (SDS) een absolute meerderheid van 45 van de 83 zetels. De oppositie wordt gevormd door de veertien leden van de Partij van Democratische Actie SDA (de partij van de moslims) en de tien leden van de pro-Joegoslavische Alliantie voor Vrede en Vooruitgang (SMP). Voorzitter van het parlement werd Dragan Kalinic, lid van de SDS. De SDS levert ook een van de twee vice-voorzitters; de tweede is lid van de Servische Radicale Partij, die nog nationalistischer is dan de SDS.

De zeventien moslim-leden en de enige Kroaat in het parlement verlieten zaterdag, met de leden van de ex-communistische SMP, de zitting toen de eed op de grondwet moest worden afgelegd. Ze protesteerden tegen het feit dat ze trouw moesten zweren aan 'de Almachtige God' en moesten beloven 'het evangelie' te respecteren. Aan het begin van de zitting verzetten de moslims en de Kroaat en de SMP-leden zich overigens niet toen het volkslied, 'Boze Pravde' (God, geef ons rechtvaardigheid), werd aangeheven. God speelde een grote rol in de toespraken die zaterdag werden afgestoken. Plavsic alleen al stond tenminste twaalf keer stil bij 'God, onze redder' en bij 'de Orthodoxe martelaarskerk'.

Het parlement wees uit zijn midden de vijf Servische leden van de Kamer der Volkeren (de 'eerste kamer' van het parlement van Bosnië) aan. Het gaat om vijf SDS-leden. (Reuter, AFP)