Ontvoerde Duitse miljonair Fiszman blijkt vermoord

BONN, 21 OKT. De ontvoerde Duitse miljonair Jakub Fiszman is dood. De 40-jarige onroerend-goedmakelaar uit Frankfurt was op 1 oktober ontvoerd. Zaterdagmiddag heeft de politie van de deelstaat Hessen de zakenman gevonden in een bos vlakbij Frankfurt.

De politie was een grootscheepse zoekactie begonnen in het bos bij Reckenroth, even ten noordwesten van Frankfurt, nadat de zoon van de hoofdverdachte vrijdagavond een verklaring had afgelegd. De hoofdverdachte, de 48-jarige Rainer K. en zijn 26-jarige zoon Sven K. werden afgelopen woensdag door de politie gearresteerd. Ook de vrouw van de hoofdverdachte, Renate K., die jaren op het kantoor van de miljonair Jakub Fiszman heeft gewerkt, was door de politie opgepakt, verhoord en daarna weer vrijgelaten.

Volgens een woordvoerder van de Hessische politie is Fiszman mogelijk vermoord omdat de zakenman het gezicht van de hoofdverdachte Rainer K., die verschillende zware geweldsdelicten heeft gepleegd, zou kunnen herkennen.

De zakenman Fiszman was op 1 oktober om 22.30 uur vlakbij zijn kantoor in Frankfurt am Main door een aantal mannen overvallen en ontvoerd. Bij de worsteling was het masker dat hoofdverdachte Rainer K. droeg weggeschoven, waardoor Fiszman de dader heeft gezien, zo bleek uit de verklaring van zoon Sven.

Een dag na de ontvoering belde Fiszman zijn vriendin en vroeg een losgeld van vier miljoen mark bijeen te brengen. Dat was het laatste levensteken van de zakenman. Volgens de verklaring die Sven K. vrijdagavond aflegde is Fiszman in een garage vastgehouden van zijn ouderlijk huis in Langen, een plaats ten zuiden van Frankfurt.

Het losgeld van vier miljoen mark was intussen door de broer van Fiszman op een afgesproken plaats achtergelaten, maar daarna werd de miljonair niet vrijgelaten. Volgens de zoon van de hoofdverdachte is zijn vader met hem en de ontvoerde op 4 oktober naar het bos gereden. Op een bepaalde plaats moest de zoon in de rode Golf achterblijven, terwijl de vader met Fiszman het bos inliep. Na drie kwartier kwam de vader alleen terug en reed met zijn zoon weer naar huis.

Rainer K. bestrijdt de verklaring van zijn zoon. De politie heeft het losgeld van vier miljoen dat in de tuin van de familie K. was begraven na aanwijzingen van de zoon teruggevonden.

Het is niet precies duidelijk hoe Fiszman om het leven is gebracht, waarschijnlijk is hij doodgeslagen. De politie zoekt nog naar een derde verdachte wiens stem door de politie is opgenomen toen hij met instructies belde.