Nederlandse bus de berm in: drie doden

ROTTERDAM, 21 OKT. Bij een ongeluk met een Nederlandse bus zijn gisteren in Noord-Frankrijk drie Nederlanders om het leven gekomen. Veertig passagiers raakten gewond, van wie veertien zwaar.

De gewonden zijn met helikopters overgebracht naar vijf ziekenhuizen in de buurt van Thionville, vijftien kilometer van de grens met Luxemburg.

Justitie in Frankrijk is een gerechtelijk vooronderzoek begonnen tegen de bestuurster van een Nederlandse auto die het ongeluk mogelijk heeft veroorzaakt. Samen met haar twee medepassagiers zou ze vandaag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris, zo meldt de politie. Volgens ooggetuigen zou haar auto de touringcar na het inhalen hebben gesneden. De politie sluit oververmoeidheid van de (omgekomen) chauffeur uit, omdat hij kort voor het ongeluk het stuur van zijn collega had overgenomen.

De verongelukte bus is van de firma Van Nood uit Amsterdam. Het voertuig was van het Spaanse Lloret de Mar op weg naar Nederweert in Limburg. De bus met 45 passagiers, twee chauffeurs en een hostess raakte op de A31 ter hoogte van Thionville van de weg en belandde op de zijkant in de berm.

Vijf van de Nederlanders die bij het ongeluk waren betrokken zijn vanochtend per taxi naar huis gereisd. Een team van SOS International, bestaande uit twee psychiaters, twee chirurgen en verpleegkundigen, verleende gisteravond hulp in de ziekenhuizen, waar nog 24 patiënten liggen. Vanochtend hervatten ze hun werk.

Een aantal slachtoffers klaagde dat de Nederlandse hulpverlening traag op gang kwam. Volgens hen arriveerde het team pas laat in de avond, twaalf uur na het ongeluk. “Begrijpelijk, maar het kon echt niet sneller”, aldus een woordvoerder van SOS.

Pag.3: Touringcar 'technisch goed in orde'

De woordvoerder van SOS kon zich de frustratie van de passagiers over de late hulp uit Nederland wel voorstellen: “Die mensen zijn gewond en ontredderd in een land waarvan ze de taal niet of nauwelijks spreken”, vertelde ze.

Op verzoek van de Franse autoriteiten zijn medewerkers van busbedrijf Van Nood naar Metz gegaan om technische informatie te geven. De touringcar was volgens een woordvoerder van de onderneming “nog geen twee jaar oud en technisch goed in orde”. Van Nood is aangesloten bij de stichting Keurmerk Busbedrijf, die hoge eisen stelt aan zaken als naleving van de cao, rij- en rusttijden, onderhoud en chauffeurs.

Een groep van 21 Duitsers ontsnapte aan het ongeluk doordat zij in Metz was overgestapt in andere bussen richting Duitsland. Het busongeluk was de tweede crash van busonderneming Van Nood in drie jaar. In september 1993 verloren vijf Nederlanders het leven toen een vanuit Spanje vertrokken touringcar van het bedrijf tussen Parijs en Lyon in slecht weer van de weg raakte. Tweeënveertig mensen raakten gewond. Sindsdien zijn de veiligheidseisen voor de bussen aanzienlijk verscherpt, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Van Van Nood waren afgelopen weekeinde tien bussen vanuit Spanje onderweg naar huis.

Het busongeluk bij Thionville is het tweede grote ongeval in tien dagen waarbij Nederlanders om het leven zijn gekomen. Op 10 oktober kwamen acht landgenoten en vier buitenlanders in het zuiden van Turkije om het leven. De Turkse bus waarin ze zaten raakte, vermoedelijk door een te hoge snelheid, bij Antalya in een afdaling van de weg en stortte in een ravijn. Elf Nederlanders werden gewond.

Eerder dit jaar gebeurden nog twee ernstige busongelukken met Nederlandse passagiers. In februari stortte bij de Duitse wintersportplaats Winterberg een Nederlandse bus in een afgrond. Negen mensen werden gedood en veertig raakten gewond. In augustus kwamen zes Nederlandse scouts om het leven toen hun busje in Zweden tegen een vrachtwagen botste.

Bij busongelukken in Spanje, Pakistan en Oostenrijk raakte eerder dit jaar een aantal Nederlanders gewond.