Landsbergis aan kop in Litouwen bij verkiezingen

VILNIUS, 21 OKT. De Litouwse oppositieleider, ex-president Vytautas Landsbergis, lijkt - volgens de eerste uitslagen - de parlementsverkiezingen van gisteren te hebben gewonnen.

De Litouwers kozen gisteren de helft van het nieuwe parlement die op basis van evenredige vertegenwoordiging wordt samengesteld. De andere helft wordt op 10 november volgens het districtenstelsel gekozen.

Niet meer dan 52 procent van de Litouwers nam de moeite gisteren naar de stembus te gaan - een opkomst die scherp contrasteert met de vorige parlementsverkiezingen, in 1992, toen 75 procent van de kiezers zijn stem uitbracht. De oorzaak moet volgen waarnemers worden gezocht in de wijdverbreide apathie en het cynisme onder de Litouwers die de afgelopen jaren zijn geconfronteerd met een verdere dramatische daling van hun levensstandaard, economische malaise en een lange reeks corruptieschandalen. Landsbergis noemde gisteren de lage opkomst “het slechte resultaat van het slechte werk” van de LDDP, de Litouwse Democratische Partij van de Arbeid (LDDP) van president Algirdas Brazauskas, die de afgelopen vier jaar heeft geregeerd.

Toen vannacht twintig procent van de stemmen was geteld lag Landsbergis met zijn conservatieve Vaderland Unie op kop. De Vaderland Unie kreeg 28 procent van de getelde stemmen. De LDDP kreeg slechts 10,5 procent. (Reuter, AFP)