Kohl belooft werkloosheid aan te pakken

HANNOVER, 21 OKT. Bondskanselier Helmut Kohl vindt dat bestrijding van de werkloosheid in Duitsland topprioriteit verdient. “Het is onacceptabel dat ons land vier miljoen werklozen telt”, aldus Kohl.

Wil de werkloosheid in het jaar 2000 gehalveerd worden, dan moeten de hervormingen van het sociale zekerheidssysteem met volle kracht worden doorgezet.

Kohl zei dit vanmorgen in zijn openingstoespraak tot de ruim duizend gedelegeerden op het jaarlijkse partijcongres van de CDU in Hannover. De partij begon traditioneel met een volgens Kohl poëtische kerkdienst in de Evangelische Kirche in Hannover. Buiten protesteerden tientallen boze boeren tegen het landbouwbeleid van de Duitse regering. Binnen gaf bondskanselier Kohl die 23 jaar partijvoorzitter is het startschot voor de verkiezingsstrijd in 1998.

“We zullen de noodzakelijke beslissingen voor ons land doorvoeren, niemand zal ons daarbij kunnen hinderen, ook de sociaal-democraten niet,” zei Kohl. De SPD wil de ontevredenheid aanwakkeren en met een totale obstructie in de Bondsraad een wisseling van de macht in 1998 afdwingen. “Dat zal niet lukken”, zei de bondskanselier strijdlustig.

Hij noemde het ongelooflijk dat de sociaal-democraten beweren dat de afbouw van belangrijke belastingen de rijken bevoordeelt. Het komt de bedrijven juist ten goede, zei Kohl, en daarmee nieuwe arbeidsplaatsen. Hij doelde op de afschaffing van de vermogensbelasting per 1 januari 1997. De hoge belastingen en hoge arbeidskosten vormen 'in toenemende mate een bedreiging voor Standort Deutschland'.

Het is volgens de bondskanselier al zover met Duitsland gekomen dat de Nederlandse provincie Gelderland bedrijven uit Noordrijn-Westfalen probeert te lokken onder het motto van 'de Duitse ziekte'. “Het is tamelijk schaamteloos”, zei Kohl, “maar we moeten toegeven dat ze dit alleen kunnen beweren omdat het klopt”. Hij rekende voor dat een ingenieur in Duitsland 135 mark per uur kost, in Engeland slechts 99 mark en in India 35 mark. De arbeidskosten in Nederland liggen ongeveer 25 procent lager dan in Duitsland.

De bondskanselier die al jaren graag naar Oostenrijk met vakantie gaat, verwees ook naar Vorarlberg en zwaaide met een prospectus dat hij toegestuurd had gekregen. Daar weten ze volgens hem hoe ze investeerders moeten aantrekken onder het motto arbeiten wo andere urlauben.

Oostenrijk kent geen vermogensbelasting, het kent ook geen gemeentelijke kapitaalbelastingen voor bedrijven en de vennootsschapsbelasting voor ondernemingen is er 34 procent en in Duitsland 45 procent.

De gemeentelijke kapitaalbelastingen horen volgens Kohl allang op de 'composthoop van de belastinggeschiedenis'. Hij zei dat dit met de op handen zijnde belastinghervorming in 1999 zal worden veranderd. De hervorming van de belastingen en de sociale zekerheid vormen de belangrijkste thema's van het partijcongres en komen morgen aan de orde.

De jongerenorganisatie van de christen-democratische CDU riep de partijleiding aan de vooravond van het congres op meer lef te hebben om radikale hervormingen door te voeren. De Junge Union, die dit weekeinde vergaderde, vindt dat de partij niet moet terugschrikken voor een ingrijpende verandering van de AOW, waarbij de uitkering wordt verlaagd tot 60 procent van het laatst verdiende loon.

    • Michèle de Waard