Koersen op beurs Tokio lager na forse overwinning LDP

TOKIO, 21 OKT. In reactie op de grote verkiezingsoverwinning van de handelsgezinde Liberal Democratic Party (LDP) dit weekeinde in Japan, is de dollar vandaag ten opzichte van de yen gestegen. De koersen van de aandelen op de Japanse beurs daalden langzaam.

Handelaren maakten uit de verkiezingsuitslag op dat de nieuwe Japanse regering de rentetarieven laag houdt en door zal zetten met de voorgenomen verhoging van de belasting op de consumptie. Voor een dollar moet in vergelijking met vrijdag 0,30 yen meer betaald worden, de koers is nu 112,70 yen.

De dollar heeft op het moment de hoogste koers ten opzichte van de yen bereikt sinds januari 1994. De Amerikaanse munt werd gesteund door een blijvende afname van het handelstekort van Amerika met Japan.

Het Amerikaanse departement van handel maakte vrijdag bekend dat het nationale handelstekort met Japan in augustus met 11,8 procent is afgenomen tot 3,8 miljard dollar.

Het historisch lage rentetarief in Japan zorgt er voor dat internationale investeerders hun geld liever beleggen in andere valuta, zoals de dollar.

De meeste economen verwachten dat de Japanse centrale bank het lage officiële rentetarief, de rente die de centrale bank bij leningen aan de commerciële banken berekent, op zijn minst tot eind december zal handhaven.

Op de aandelenbeurs daalden de koersen licht. Veel beleggers kijken eerst de kat uit de boom om te zien welke concrete maatregelen de nieuw gekozen Japanse regering neemt. De overwinning van de Liberal Democratic Party lag in de lijn der verwachting, zodoende had de uitslag nauwelijks invloed op de markten.

Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Economisch Planbureau van Japan (EPA) blijkt dat het Japanse bedrijfsleven in het huidige begrotingsjaar beduidend meer investeert dan in het vorige. De groei komt uit op 7,5 procent, vorig jaar was de toename 1,8 procent. Het onderzoek is gehouden onder meer dan vierduizend Japanse bedrijven.

De Nikkei-index zakte vandaag 309.35 punten of 1,43 procent, deze sloot op 21,302.95 punten. Vrijdag nog steeg de index met 188.56 punten. Handelaren liepen de hele vorige week al vooruit op de verwachte overwinning van de LDP.

Nu er geen nieuwe impulsen waren die de koers opstuwden, namen de handelaren hun winst. De index van de beurs van Tokyo daalde 5.03 punten of 0,31 procent en eindigde op 1,610.18.(AP,KRF)