Kluivert toont zich bij Ajax weer bijna fit

ROTTERDAM, 21 OKT. Ajax, dat gisteren tegen Volendam opnieuw twee punten verspeelde (1-1), kent de slechtste competitiestart sinds 1987. Destijds had de Amsterdamse voetbalclub na elf wedstrijden twaalf punten. Omgerekend in de toen geldende puntentelling zou Ajax nu slechts één punt meer hebben.

Ajax leed negen jaar geleden vier uitnederlagen op rij en na vijf wedstrijden werd trainer Linder ontslagen. Hij werd vervangen door de al bij de club werkzame Kohn. De Luxemburger kreeg Louis van Gaal, destijds trainer van het tweede elftal, als assistent naast zich. Ajax, met Blind, Jonk, Mühren en Wouters in de gelederen, eindigde uiteindelijk toch nog op de tweede plaats in de eredivisie, drie punten achter kampioen PSV.

Ajax staat nu op de zevende plaats. De ploeg had in de thuiswedstrijd tegen Volendam een groot veldoverwicht en kreeg ook de nodige kansen, die echter niet benut werden. Katwijker Aandewiel bracht de bezoekers halverwege de tweede helft zelfs op voorsprong. De derde nederlaag van het seizoen dreigde voor Ajax, maar zes minuten voor tijd maakte Bogarde met een kopbal de gelijkmaker. De voorzet was van Kluivert, die na bijna twee maanden zijn rentree maakte. Hij kwam na rust in het veld voor Overmars en liet een paar aardige acties zien. Bogarde claimde vlak voor tijd nog een strafschop, toen hij door de Volendammer Matthaei in de heupzwaai werd genomen. Aan de andere kant hielp Aandewiel een grote kans op een tweede treffer om zeep.

Kluivert lijkt hersteld van zijn knieblessure en zei op ongeveer negentig procent van zijn oude niveau te zitten. Hij mist nog het nodige balgevoel. “Als ik geen pijn meer krijg, ben ik over een week weer fit”, voorspelde Kluivert, die geen pijnstillers meer hoeft te slikken.

In Groningen keerde Bombarda terug. Hij werd vorige week door de plaatselijke profclub teruggekocht van FC Metz. De spits kon niet aarden bij de Franse club. Liefst zestienduizend toeschouwers kwamen af op de rentree van de verloren zoon. Bombarda scoorde nog niet tegen Fortuna, maar gaf wel de beslissende pass voor het eerste, verlossende doelpunt van Gorré, die vlak voor tijd ook de 2-0 maakte. Bombarda was na afloop tevreden, hoewel hij geen doelpunt had gemaakt. “Ik en mijn ploeggenoten moeten nog even aan elkaar wennen.”

Groningen deelt door de overwinning de laatste plaats met Willem II (2-2 tegen Heerenveen) en RKC (3-0 nederlaag bij FC Twente). Bij de Waalwijkse club zat trainer Jacobs voor het eerst op de bank. Hij gaf toe te zijn geschrokken van het spel van RKC. “We gaan sleutelen”, kondigde de vervanger van de ontslagen collega Van Kooten aan. Hij werkte twee jaar geleden al een seizoen bij RKC. Jacobs is voorlopig nog gehandicapt, omdat met zijn geopereerde enkel in het gips zit.

Twente had, in tegenstelling tot voorgaande jaren, geen moeite met RKC. De 3-0 zege was een zwakke afspiegeling van het krachtsverschil. Bruggink (twee keer) en Ten Caat maakten de doelpunten. Twente deelt samen met De Graafschap de derde plaats in de eredivisie.

Roda JC raakte enigszins achterop in de strijd om de plaatsen die recht geven op Europees voetbal. Na de thuisnederlaag tegen AZ verloor Roda gisteren op Spangen met 4-0 van Sparta. “Rot om zo te starten”, zei trainer Achterberg, die de naar Schalke 04 vertrokken Stevens opvolgde. “Desorganisatie, gebrek aan agressiviteit”, analyseerde hij de onthutsende nederlaag. Sparta kon doen wat het wilde. Fortes, Van der Laan, Groenendijk en Renfurm verzorgden de produktie.

Bij Vitesse-NAC (3-0) stuurde scheidsrechter Van Beek twee spelers van de bezoekers uit het veld. Van Galen kreeg al na 32 minuten rood na een overtreding op Makaay. De Zaïrees Munkanya kon na rust vertrekken na een tweede gele kaart. NAC heeft bij de KNVB protest aangetekend tegen de straf voor Van Galen. “Die rode kaart was veel te zwaar”, vond trainer Rijsbergen. “Helaas kunnen we tegen beslissingen van een scheidsrechter weinig meer doen, maar we moeten het proberen.”

Zijn ploeg was mede door de twee verwijderingen kansloos. Curovic, die met een masker speelde ter bescherming van zijn gebroken neus, en twee keer Van der Brom bezorgden Vitesse de 3-0 zege. Rijsbergen wilde arbiter Van Beek niet alleen de schuld van de duidelijke nederlaag geven. “De spelers hebben opnieuw getoond niet over een professionele instelling te beschikken. Alles zit nu tegen, dat moet niet te lang meer duren.”