Iran wil 'islamitische' Barbie

TEHERAN, 21 OKT. Iran is bezig om speelgoed te ontwikkelen dat aansluit bij “de normen en waarden van de islam” en tegenwicht moet bieden aan het “verderfelijke” speeltuig uit de Verenigde Staten. Dat heeft een woordvoerder van het Iraanse centrum voor de stimulering van cultuur onder kinderen bekendgemaakt. De eerste modellen, waaronder een Barbiepop in zwarte chador, worden deze herfst, aldus de woordvoerder, gepresenteerd.

Volgens de woordvoerder is het noodzakelijk om ten strijde te trekken tegen de invloed van de Amerikaanse Barbie omdat deze “een bepaald ideaal van vrouwelijkheid laat zien”. Amerikaanse Barbiepoppen, vaak gehuld in naar Iraanse begrippen uitdagende zwemkleding, zijn gemakkelijk in Teheran te verkrijgen ondanks het economische embargo van de Verenigde Staten tegen de islamitische republiek.

Het centrum voor de stimulering van cultuur onder kinderen overweegt ook, aldus de woordvoerder, om zelf videospelletjes te gaan ontwikkelen die minder gewelddadig zijn dan die uit de Verenigde Staten en - bijvoorbeeld - gebaseerd zijn op het aloude 'verstoppertje'. Volgens de Iraanse autoriteiten zijn sommige Amerikaanse spelletjes zelfs specifiek tegen de islamitische republiek gericht. Zo is er, aldus de woordvoerder, een spelletje in de handel waarin de Amerikaanse luchtmacht strafexpedities uitvoert tegen kampen van terroristen in een aantal landen in het Midden-Oosten, waaronder Iran.

Onder het speelgoed dat Iran binnenkort gaat presenteren is een videospelletje over de herovering van Khoramcharh. Deze Iraanse stad werd aan het begin van de Golfoorlog door Irak veroverd maar het Iraanse leger slaagde erin - zij het ten koste van een groot verlies aan mensenlevens - de stad te heroveren. Iran is vastbesloten om het nieuwe speelgoed naar andere moslim-landen te exporteren. Volgens de woordvoerder heeft de Iraanse regering inmiddels daarover contacten gelegd met islamitische centra in onder andere Maleisië en India. (AFP)