Hogere beurs benadert grens van 600 punten

AMSTERDAM, 21 OKT. De stemming op de Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen kalm, maar positief. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een winst van 1,51 punten op 595,84 punten.

Vroeg op de ochtend was de winst voor de belangrijkste graadmeter voor de stemming op het Damrak zelfs nog groter. Vraag vanuit de optiebeurs stimuleerde de opmars richting de magische grens van 600 punten, maar ook het slot van Wall Street afgelopen vrijdag zorgde voor enig animo.

Erg veel gehandeld werd er niet, zo verklaarde een handelaar. Hoewel de index vanmorgen aardig in de buurt was gekomen van de 600, wordt een doorbraak van de 600-grens vandaag niet verwacht. Maar, zo verklaarde hij, “Het ziet er weer geweldig mooi uit”.

De hernieuwde aankondiging van de verkoop van het KBB-aandelenbelang door Vendex kwam niet als een verrassing. “Ze moesten wel. Anders bleef het pakket de hele tijd boven de markt hangen”, aldus de handelaar. Vanmorgen werd bekend dat Vendex de stukken verkoopt tegen een koers van 117 gulden. De koers van KBB ging vanmorgen vrijwel onmiddellijk richting 117 gulden en stond na anderhalf uur handelen op 117,80, een verlies van 2,70.

De transactie leverde Vendex een veel kleinere boekwinst op dan verwacht. Toen twee weken geleden de verkoop werd aangekondigd noteerde een KBB-aandeel ruim 140 gulden. Na de winstwaarschuwing van KBB verloor het detailhandelsfonds tientallen guldens.

Op de Europese valutamarkten ondergingen de wisselkoersen vanmorgen maar weinig schommelingen. De enige munt die opviel was het pond sterling. Na een forse opmars van meer dan zeven cent in de voorafgaande handelsdagen, deed de Britse munt een stap terug. Het pond sterling opende vanmorgen bijna driekwart cent lager.

De koers was bij opening van de handel 2,7480 gulden in vergelijking met een slot van 2,7550 gulden afgelopen vrijdag. Ook de dollar moest enig terrein prijsgeven, maar beduidend minder.

De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,7303 in vergelijking met een slot van 1,7305 gulden voor het weekeinde. De Finse mark, die precies een week geleden tot het Europees Monetair Stelsel (EMS) toetrad, wist zich te handhaven op een koers van 37,480 per honderd.

TOKIO De verkiezingsuitslag van gisteren in Japan had geen grote invloed op de aandelenhandel op de effectenbeurs van Tokio. De centrale-bankpresident Yasuo Matsushita verklaarde vandaag vast te houden aan het beleid van lage rentetarieven om op die manier de economie verder op gang te krijgen.

In een dunne handel waarin niet meer dan 220 miljoen aandelen van eigenaar verwisselden, namen beleggers hun winst. Daardoor daalde het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen met 309,35 tot 21.302,95, wat een verlies van ruim 1,4 procent betekende. Vooral stukken in staal- en elektrobedrijven werden afgestoten.