Grootste verlies United sinds 1984

ROTTERDAM, 21 OKT. Het topduel in het Engelse voetbal eindigde met een zeer opmerkelijke uitslag. Newcastle United versloeg gisteravond titelhouder Manchester United met 5-0 en verliezend manager Alex Ferguson noemde het de ergste nederlaag uit zijn loopbaan. Voor United, dat zonder Jordi Cruijff speelde, was het twaalf jaar geleden dat het met zulke grote cijfers had verloren.

Winnend coach Kevin Keegan droeg de zege op aan de Newcastle-aanhang. “De mensen hopen hier altijd op een wonder en dat was het bijna.” Spits Alan Shearer, de duurste speler uit de Engelse voetbalhistorie, noemde de zege een revanche voor de wedstrijd om de Charity Shield, het treffen tussen de kampioen en bekerwinnaar aan het begin van het seizoen. Shearer scoorde één keer, evenals Peacock, Ginola, Ferdinand en de Belg Albert.

Newcastle United is koploper met drie punten voorsprong op de Londense clubs Arsenal en Wimbledon. Bij Arsenal, dat niet verder kwam dan 0-0 tegen Coventry City, maakte Dennis Bergkamp zijn rentree als invaller. Ian Wright blesseerde bij een botsing Coventry-keeper Ogrizovic, die met bebloed gezicht van het veld werd gedragen. De doelman heeft de Arsenal-spits aangeklaagd.

Wimbledon, het lelijke eendje van de Premier League, verraste door Chelsea op eigen veld met 4-2 te verslaan. Bij het verdedigend zeer zwakke Chelsea liet manager-speler Ruud Gullit zichzelf in de tweede helft invallen. Het publiek stond op de banken, maar de Nederlander kon de nederlaag niet meer voorkomen. Hij leek 2-3 te scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. “Het was een vreemde wedstrijd met belachelijke doelpunten”, oordeelde Gullit. Voor Wimbledon was het de zevende overwinning op rij.