Fitness-kabinet met rokershoest

Het was de Amerikaanse president Bill Clinton die van zijn sportieve inspanningen aanvankelijk een media event maakte. Tot hij te horen kreeg dat al dat gehijg en gepuf voor de camera's niet bijdroeg aan zijn beoogde uitstraling van staatsman. De bewindslieden van het paarse kabinet hebben daarvan geleerd.

Een goede lichamelijke conditie met bijbehorende sportieve uitstraling is ook vanuit politiek oogpunt een unique selling point. Dus maken de bewindslieden regelmatig melding van hun sportieve prestaties, maar daarvan zijn geen beeld- of geluidsopnamen beschikbaar. De mannen en vrouwen in het kabinet hebben ieder hun eigen sportclubje. De bewindsvrouwen sporten elke vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad gezamelijk een uurtje in de fitnesscentra van hun respectievelijke ministeries onder de deskundige leiding van de staatssecretaris van sport, Erica Terpstra. “We sloven ons daar uit, niet normaal”, liet D66-minister Sorgdrager (Justitie) weten. De heren volgden begin dit jaar met hun eigen wekelijkse sportuurtje.

Fietsfanaat en PvdA-staatssecretaris Vermeend (financiën) kan regelmatig gesignaleerd worden op de fiets tussen zijn woonplaats Leiden en de residentie. Minister Voorhoeve (Defensie) toonde journalisten na zijn aantreden de ministeriële koelkast, waarin hij als zijn eerste beleidsdaad de alcoholische versnaperingen van zijn PvdA-voorganger Ter Beek had laten vervangen door yoghurt en muesli.

De aloude wijsheid van de gezonde geest in het gezonde lichaam werd van kabinetswege niet altijd zo expliciet beleden als nu. Het roemruchte kabinet-Den Uyl, in de jaren zeventig, kende bijvoorbeeld een morsige club doorzakkers. Daarin zaten stevig rokende en drinkende bewindspersonen als Jan Pronk - inmiddels een fervent marathonloper - Marcel van Dam en Henk Vredeling.

Daartegenover staat het fitte imago van de huidige bewindslieden dat naadloos aansluit bij het puritanisme van paars. De productie Extasy en de teelt van nederwiet worden aangepakt, in de Tweede Kamer wordt gesteggeld over het 'tabaksontmoedigingsbeleid', en ook het tegengaan van de alcoholconsumptie staat op de agenda van het kabinet.

Maar is het fitness-kabinet wel zo fit? Een belangrijk deel van het paarse kabinet lijkt het adagium 'Don't do as I do, do as I say' aan te hangen. Zo maakt vice-premier Van Mierlo (D66) geen geheim van zijn Bourgondische levensstijl. Zijn partijgenoot Wijers (Economische Zaken) mag graag, buiten beeld, een stevige bolknak opsteken, evenals de PvdA-staatssecretaris van justitie, Schmitz.

Minister Jorritsma, geen onbekende in de sociëteit van perscentrum Nieuwspoort, was eind vorig jaar niet te genieten bij de discussies met de Kamer over marktwerking in het openbaar vervoer. De reden: ze was net gestopt met roken. Inmiddels is ze weer begonnen en is haar humeur aanzienlijk opgeklaard.

Kettingroker minister Zalm (Financiën) heeft toegegeven dat de voorgestelde accijnsverhoging op tabaksproducten geen enkel effect zal hebben op zijn eigen rookgedrag. “Prijsprikkels werken niet bij mij. Daar ben ik te oud voor.” Zalm is een van de zeldzame moderne politici die zich rokend laat fotograferen. (PdB)