Finnen kiezen voor Straatsburg

HELSINKI, 21 OKT. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement zondag in Finland hebben twee critici van Europa de meeste stemmen gekregen. De meeste steun was er echter voor de vijf partijen die samen de Finse coalitieregering vormen, en die in meerderheid pro-Europees zijn.

De grootste regeringspartij, die van de sociaaldemocratische premier Paavo Lipponen, kreeg ruim 21 procent van de stemmen, goed voor 4 van de 16 zetels in het Europees Parlement. De Conservatieven, de tweede partij, haalden eveneens 4 zetels (20,2 procent). De meeste stemmen gingen naar de Centrum Partij (24,6 procent), de grootste oppositiepartij, die ook 4 zetels in het Europees Parlement krijgt.

Slechts ongeveer 60 procent van de 4,1 miljoen kiezers trotseerde gisteren regen en sneeuw om zijn stem uit te brengen, tien procent minder dan gewoonlijk. De belangstelling voor 'Europa' en voor een parlement dat zijn zetel heeft in het meer dan 1700 kilometer verderop gelegen Straatsburg is gering. In 1995 stemde slechts 57 procent van de Finnen voor toetreding tot de Europese Unie. Van een echte anti-Europese stemming, zoals eerder bij de verkiezingen in Oostenrijk, was echter geen sprake, mede doordat in Finland sinds de toetreding de prijzen van levensmiddelen gemiddeld met tien procent zijn gedaald. In de gematigde verkiezingscampagnes zorgde alleen het recente verzet van Esko Seppanen, lid van het Links Bondgenoodschap, een regeringspartij, tegen toetreding tot het Europeess Monetair Systeem voor enige opschudding. (AP, Reuter, AFP)