Dubieuze financieringen; Wederzijdse beschuldiging partijen in VS

WASHINGTON, 21 OKT. In de Amerikaanse verkiezingscampagne beschuldigen Democraten en Republikeinen elkaar over en weer van het accepteren van dubieuze financiële bijdrages.

De scherpe aanvallen van de Republikeinse presidentskandidaat Bob Dole op de giften van een Indonesische zakenfamilie aan de campagne van president Clinton, werden gisteren door het Witte Huis beantwoord met de mededeling dat ook Dole zelf buitenlandse schenkingen heeft geaccepteerd, en wel van een Canadese onderneming. Binnen beide partijen klinkt de roep om hervorming van de regels voor financiering van verkiezingscampagnes.

Dole zei zaterdag dat “het morele vacuum in het hart van deze regering opgevuld is met geld uit het buitenland”. Hij stelde voor om buitenlandse bijdragen aan politieke partijen te verbieden. Buitenlanders die in de Verenigde Staten wonen kunnen nu legaal giften doen aan politieke partijen. Het Witte Huis heeft laten weten dat president Clinton bezorgd is over de berichten van de afgelopen week.

Die neutrale mededelingen verhulde dat de Democraten in ernstige verlegenheid zijn gebracht nu het ene na de andere bericht over omstreden schenkingen het campagnenieuws is gaan beheersen, twee weken voor de presidentsverkiezingen. De Democratische Partij heeft de federale commissie die toezicht houdt op de verkiezingen (FEC) verzocht om een onderzoek in te stellen naar de omstreden Indonesische schenkingen. De giften ter waarde van honderdduizenden dollars zijn gedaan na bemiddeling van John Huang, een voormalige directeur van de Amerikaanse tak van het Lippo Concern van de Indonesische familie Riady die korte tijd onderminister van handel was in de regering-Clinton en die nu voor de Democratische partj werkt. De Republikeinen suggereren dat de regering-Clinton haar politiek ten opzichte van Indonesie heeft laten beïnvloeden door de bijdrages.

Senator John McCain, die een vooraanstaande rol speelt in het campagneteam van Dole, drong gisteren aan op de aanstelling van een speciale openbare aanklager die de kwestie tot op de bodem uitzoekt. Ook zou de Amerikaanse levering van F-16's aan Indonesie moeten worden opgeschort, zolang de zaak niet is opgehelderd.

Huang, die dit jaar 4 tot 5 miljoen voor de Democraten zou hebben opgehaald bij Aziatische Amerikanen, is door de Democratische Partij ontheven van zijn functie als fondsenwerver. Wel blijft hij in dienst van de partij.

Nu politieke donaties opeens het voornaamste thema in de verkiezingscampagne zijn hebben beide partijen een aantal schenkingen geretourneerd. De Democraten hebben 15.000 dollar teruggegeven aan een Boeddhistische tempel in Californie waar in april een bijeenkomst was georganiseerd om geld voor de Democraten op te halen bij leden van de Aziatische gemeenschap. De Democratische Partij erkent nu dat het een fout was om de bijeenkomst te beleggen in de tempel.

Ook heeft de Democratische partij 20.000 geretourneerd aan een man die na zijn schenking is gearresteerd, en die nu een gevangenisstraf van 19 jaar uitzit wegens handel in cocaine. De man zou een receptie in het Witte Huis hebben bijgewoond en een diner met vice-president Gore, na zijn schenking in november.

De Republikeinen retourneerden dit weekeinde 15.000 dollar aan een Canadese onderneming. Het weekblad Newsweek meldt vandaag dat een van de grootste donateurs van de campagne van Dole een Cubaanse suikermagnaat met een Spaans paspoort is die nu in Florida woont.