Doetinchemse club consolideert bij AZ derde plaats eredivisie; De Graafschap geniet van elke zege

ALKMAAR, 21 OKT. Het sprookje van De Graafschap blijft maar voortduren. De ploeg uit Doetinchem staat na elf ronden op een onverwachte en zeer verdiende derde plaats. De tijd lijkt voorbij dat in de Achterhoek slechts werkvoetbal werd gespeeld. Zaterdag won De Graafschap in Alkmaar met 3-2 van AZ.

Doetinchem swingt als nooit tevoren wanneer de 'Superboeren' opdraven. De ploeg van trainer Fritz Korbach verslaat de ene na de andere sterker geachte ploeg en doet dat met fris voetbal. Dat De Graafschap in eigen stadion zijn punten pakt is weinig nieuws, maar overwinningen in uitwedstrijden is des te opvallender.

Buitenstaanders maken meer ophef over de situatie dan de betrokkenen zelf. Supporters van welke club ook plegen in een optimistische bui altijd over Europees voetbal te zingen en dat is bij De Graafschap niet anders. Maar als je ze op de man af vraagt of ze daar werkelijk in geloven, antwoorden ze ontkennend. Bluf is een vreemd begrip bij de De Graafschap.

Vorig jaar moest de provincieclub punten sprokkelen om niet aan de nacompetitie te hoeven deelnemen en dus moest iedereen hartelijk lachen toen Korbach aan het begin van het seizoen meedeelde dat zijn ploeg bij de eerste acht moest kunnen eindigen. Niemand vatte de uitspraak serieus op. “Dat begrijp ik best”, zegt de trainer. “Mensen zijn geneigd een lijn door te trekken en als je de lijn van vorig jaar doortrekt, kom je niet uit in de middenmoot.”

Middenvelder Edwin Godee speelt al vijf seizoenen bij de club. Hij noemt het geen toeval dat De Graafschap nu zo hoog staat. “Iedere ploeg wil in de eredivisie voetballen, maar dan moet je toch wat doen. Met de komst van Korbach, in november vorig jaar, is de begeleiding veel professioneler geworden. We hebben nu zelfs een vast looptrainer.”

Robert van Os heet de looptrainer. Hij was de afgelopen dagen veel bezig met Ali Ibrahim. De Ghanese aanvaller kan na een paar weken blessureleed deze week waarschijnlijk weer spelen. De publiekslieveling onderging de conditie-oefeningen zoals de meeste voetballers: hij smokkelde waar hij kon. Maar Van Os had hem door. De toeschouwers lachten en toen Ibrahim zittend een kopoefening moest doen, fluisterde een meisje verliefd dat ze die haren zo leuk vond.

Ibrahim is de enige aankoop van de club die op een basisplaats kan rekenen. Van de vaste krachten vertrok het viertal Van den Brink, Matthaei, Meijer en Paauwe. Het bestuur van de club leek de ploeg niet sterker te hebben gemaakt, maar de critici kunnen niet anders dan zwijgen en bewonderen. Het publiek looft Ibrahim en Viscaal. Korbach richt zijn complimenten aan de spelers die dit seizoen voor het eerst een basisplaats hebben verdiend en Godee komt woorden te kort als het over het bestuur gaat. Zo werken die dingen nu eenmaal bij een club die de harten van de voetballiefhebber steelt.

Viscaal is dit seizoen nog niet zo doeltreffend als vorig jaar. De spits werd halverwege de competitie naar De Vijverberg gehaald en werd een plaag voor iedere verdediger. Viscaal: “Het afgelopen jaar is de basis geweest voor dit jaar. Het was belangrijk dat we er in bleven, maar we slaagden daar op een voetballende manier in. Korbach had ook pas in de voorbereiding met dit spelletje kunnen beginnen, maar hij week niet van zijn ideeën af.”

Viscaal, die iedere dag twee uur heen en twee uur terug rijdt vanuit zijn woonplaats in België, vindt dat zijn club zelfs meer punten had verdiend, gezien de manier waarop bij Volendam en Twente punten werden verspeeld. “Maar we moeten realistisch blijven en toch met een oogje naar beneden blijven kijken. Of eigenlijk helemaal niet kijken, maar gewoon lekker spelen. Het gaat heel snel met de club, de mensen zijn nog een beetje eerste-divisievoetbal gewend. Daarom is het al een verdienste op zich dat mensen aan ons vragen of we dit wel vol kunnen houden.”

In de Achterhoek genieten ze van iedere wedstrijd. Beseffend dat de ploeg best wel eens een keer hard onderuit kan gaan. Godee weet ook dat die dag zal komen. “En dan moeten we zien of we daarna gewoon door kunnen gaan. Maar ja, we hebben al goed gespeeld tegen PSV en Ajax en toen verwachtte iedereen ook dat we zouden verliezen. We moeten er alleen voor zorgen dat we realistisch blijven. Je weet hoe supporters kunnen zijn. Toen we met 3-0 bij Fortuna wonnen, werd iedereen al gek. Deze week spelen we thuis tegen Fortuna en nu moet het 5-0 of 6-0 worden. Het is onze taak toch scherp te blijven. Zorgen dat we rustig blijven. We maken bijna altijd wel een doelpunt, want iedereen heeft scorend vermogen bij ons.”