DIE ZEIT

De christendemocratische CDU is verreweg de succesvolste politieke partij in de Duitse parlementaire geschiedenis. Eind deze maand breekt haar eerste man, Helmut Kohl, een bijzonder record. Hij wordt dan de langstregerende bondskanselier (sinds september 1982), langer zelfs dan zijn legendarische partijgenoot Adenauer (1949-1963).

In het weekblad Die Zeit doet politicoloog Franz Walter een poging het succes van de CDU te verklaren. Hij schrijft dat niet in de eerste plaats toe aan de kwaliteiten van Adenauer en Kohl, al vallen die niet te loochenen. Doorslaggevend waren volgens Walter veeleer het “katholieke realisme” van de partij en het op beslissende momenten ontbreken van een politiek alternatief. Problemen kent de CDU echter wel degelijk, zoals vergrijzing onder kiezers en kader en het middelmatige kaliber van de bondsdagfractie. Nog is er de aanstaande 'Rekordkanzler' Kohl, maar wat als diens tijd om te gaan is gekomen? Komt er geen krachtige opvolger, dan kan dat de CDU wel eens gaan opbreken.