Coalitieregering in Tsjetsjenië

GROZNY, 21 OKT. In Tsjetsjenië is een coalitieregering gevormd waarin de Tsjetsjeense separatisten zowel als pro-Russische Tsjetsjenen zijn vertegenwoordigd. De regering, waarin de opperbevelhebber van de rebellen, generaal Aslan Maschadov, premier en minister van Defensie is, kwam zaterdag voor het eerst bijeen in de stad Argoen.

Dat heeft het Russische persbureau Interfax gemeld vanuit Argoen. Maar het persbureau gaf geen verdere bijzonderheden. Zo is niet duidelijk welke (en hoeveel) pro-Russische Tsjetsjenen in de regering zitten en welke functies ze hebben. De vorming van een coalitieregering is een van de belangrijkste punten van geschil geweest van de afgelopen maanden. De pro-Russische Tsjetsjenen hebben zich verzet tegen het vredesakkoord dat Maschadov op 31 augustus met de toenmalige Russische veiligheidschef Aleksandr Lebed is overeengekomen.

De bijeenkomst van de nieuwe regering in Argoen was vooral gewijd aan de voorbereiding van de parlements- en presidentsverkiezingen die de Tsjetsjeense rebellen eenzijdig voor 27 januari hebben uitgeschreven. Bij die verkiezingen wil Maschadov een gooi doen naar het presidentschap van Tsjetsjenië. Rusland vindt de verkiezingen te vroeg en heeft negatief gereageerd op de vaststelling van de datum.

De Tsjetsjeense leiders hebben het afgelopen weekeinde positief gereageerd op verzekeringen van president Jeltsins nieuwe veiligheidsadviseur Rybkin, dat Rusland het door Lebed overeengekomen vredesplan steunt. Een woordvoerder van de Tsjetsjeense president Jandarbijev zei dat de Tsjetsjenen optimistisch gestemd zijn en de verzekering van Rybkin positief beoordelen.

Rybkin, dit weekeinde benoemd tot opvolger van Aleksandr Lebed, zei dat “alle Russen vrede willen in Tsjetsjenië”. “Niemand moet de akkoorden betwisten. Daar wil ik tegen waarschuwen. Dat is ook de mening van de president. We hebben de Tsjetsjeense leiders laten weten dat we de bestaande akkoorden niet willen veranderen”, aldus Rybkin.

Na Lebeds ontslag, vorige week, was ongerustheid ontstaan over de vraag of het ontslag de vrede in Tsjetsjenië niet in gevaar zou brengen, temeer omdat de Tsjetsjenen niet hebben nagelaten te onderstrepen dat Lebed de enige Rus is die ze vertrouwen. De ongerustheid was mede ingegeven door de zware kritiek op Lebeds akkoord in het parlement in Moskou. (Reuter, AFP, AP)