Borst over volgende kabinet: Tandarts voor ouderen weer in ziekenfonds

LEIDEN, 21 OKT. D66-minister Borst (Volksgezondheid) vindt dat ouderen “onrecht” is aangedaan door de tandheelkundige hulp sinds 1995 niet meer te vergoeden. De minister zei dit afgelopen weekeinde op een D66-bijeenkomst in Leiden over 'Keuzen in de Zorg'.

Borst: “Voor mensen boven een bepaalde leeftijd moet de tandheelkunde in de volgende kabinetsperiode weer terug in het ziekenfondspakket.” De uitgebreide tandheelkundige hulp voor volwassenen is per 1 januari 1995 uit het vergoedingenpakket gehaald. Mensen moeten sindsdien voor ongeveer tien gulden per maand een aanvullende verzekering voor de tandarts afsluiten. Het kabinet bespaart hiermee een bedrag van ongeveer 450 miljoen gulden. Met name ouderen die in hun jeugd geen goede tandzorg hebben gehad zijn volgens Borst hierdoor in de problemen gekomen.

Minister Borst zei dat D66 moet proberen in de volgende kabinetsperiode de tandarts voor ouderen weer volledig te vergoeden. “De pakketuitdunning van de tandheelkunde voor alle volwassenen is te ver gegaan. We hadden dat achteraf cohortsgewijs moeten doen. De oudere generatie heeft in hun jeugd geen goede tandheelkundige zorg gehad, maar moet nu wel 1.400 gulden betalen voor een nieuw kunstgebit. Daarmee wordt deze groep onrecht aangedaan”, aldus Borst in Leiden.

Minister Borst zal echter deze kabinetsperiode al een oplossing moeten vinden voor het weer vergoeden van het kunstgebit. De minister wil met de zorgverzekeraars regelen dat ze de zogenaamde aanvullingsfondsen weer nieuw leven inblazen, zodat alle verzekerden voor enkele guldens per maand bovenop de premie een aantal zaken vergoed kunnen krijgen. Morgen zal Borst hierover verder spreken met Zorgverzekeraars Nederland.

Zorgverzekeraars Nederland heeft eerder deze maand in een brief aan een Haags ziekenfonds laten weten dat de mogelijkheden hiertoe “beperkt” zijn. De Tweede Kamer wil dat Borst hoe dan ook tot een oplossing komt, desnoods moet het kunstgebit weer terug in het pakket. “Als we er met de zorgverzekeraars niet uitkomen is er een politiek probleem”, aldus Borst afgelopen zaterdag. Het kabinet voelt er namelijk niet voor om de protheses weer op te nemen in het ziekenfondspakket.

Voorts vindt Borst dat D66 het tot inzet van de komende verkiezingen moet maken om de kleine zelfstandige in het ziekenfonds op te nemen. Het ziekenfonds zal dan omgebouwd moeten worden tot een beperkte volksverzekering. “Het is onrechtvaardig dat een kleine zelfstandige niet in het ziekenfonds kan. Het ziekenfonds zal een inkomensverzekering moeten worden”, zei Borst. Deze kabinetsperiode zullen er geen verschuivingen meer worden voorgesteld in het ziekenfonds.