WARME GAMBASALADE

De groei in het aanbod van ingrediënten in de supermarkten lijkt niet meer te stoppen. Tropische vruchten, verse kruiden en allerlei potjes sausen en smaakgevers vullen de schappen. De zeekraal en zeeaster in deze salade zijn twee vrij recente produkten. De andere slasoorten zijn ook seizoengebonden, maar u kunt ze vervangen door andere bijzondere soorten als waterkers, eikenbladsla, radicchio en/of ezelsoren.

Voor 4 personen:

Vinaigrette:

2 tenen knoflook

2 lenteuitjes, gesnipperd

2 eetlepels gehakte verse dragon

2 eetlepels gehakte verse gember

4 eetlepels vers limoensap

3 eetlepels nam pla (Thaise vissaus)

1 eetlepel sojasaus

1,25 deciliter arachide-olie

1 eetlepel sesamolie

versgemalen peper

Salade:

350 gram rauwe, gepelde gamba's

100 gram zeeaster (lamsoren)

100 gram zeekraal, 1 minuut geblancheerd op 100 procent (650 watt) in de magnetron, of circa 30 seconden in kokend water geblancheerd

50 gram raket (roquette)

50 gram friseesla

Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een blender en draai tot alles goed gemengd is. Doe de gamba's in een ruime schaal, schep er een paar eetlepels van de vinaigrette over, dek de schaal af en laat circa 30 minuten marineren. Zet de rest van de vinaigrette weg. Meng de zeeaster, zeekraal, raket en friseesla door elkaar en verdeel over vier grote borden. Lepel wat vinaigrette over de slasoorten. Verhit een wok op een hoog vuur en doe er de gamba's en de marinade in. Roerbak circa 2 minuten op een hoog vuur tot de gamba's en de marinade iets ingekookt is. Schep de gamba's over de slasoorten en geef er de rest van de vinaigrette apart bij. Dien onmiddellijk op.