Voormalig voorzitter CTSV eist 1,2 miljoen

ROTTERDAM, 19 OKT. Voormalig partijvoorzitter van de VVD Dian van Leeuwen, die dit voorjaar werd ontslagen als voorzitter van het CTSV (College van Toezicht Sociale Verzekeringen), heeft bij de Haagse rechtbank een procedure aangespannen tegen de staatssecretaris van Sociale Zaken.

Zij eist 1,2 miljoen gulden aan extra salaris. Het geld komt bovenop de bijna 600.000 gulden aan CTSV-salaris die ze sinds haar ontslag nog doorbetaald krijgt. Dat heeft haar advocaat, mr. J. Mentink, gisteren desgevraagd bevestigd. Van Leeuwen is destijds samen met haar twee medebestuursleden, oud-Kamerlid Van Otterloo (PvdA) en ex-staatssecretaris Van Rooijen (CDA), door toenmalig staatssecretaris Linschoten (Sociale Zaken) ontslagen na een hoog oplopend conflict rond het CTSV, het orgaan dat toezicht houdt op 90 miljard gulden aan sociale uitkeringen. In juni werd een parlementair onderzoek gehouden naar het drama rond het CTSV, dat in juni leidde tot het vertrek van Linschoten als staatssecretaris.

Van Leeuwen werd op 1 januari 1995 voor drie jaar bij het CTSV benoemd met de toezegging dat zij daarna nog eens vier jaar in dienst zou blijven. Bij haar ontslag is haar toegezegd dat zij salaris (300.000 gulden per jaar) krijgt tot het einde van haar eerste termijn, 1 januari 1997. Zij meent echter recht te hebben op doorbetaling van ook de tweede termijn.

Linschoten heeft direct na het ontslag van het CTSV-bestuur gezegd dat Van Leeuwen geen recht had op doorbetaling. En ook de geschillencommissie van het ministerie van Sociale Zaken sprak zich daartegen uit. Van Leeuwen is daarop naar de rechter gestapt.

“Ze claimt primair doorbetaling van de tweede termijn”, aldus haar advocaat. Als daar niet aan wordt voldaan wenst zij net zo lang te worden doorbetaald - drie jaar extra - als haar oud-collega Van Rooijen. Lukt ook dat niet, dan wil ze in ieder geval nog een jaar extra worden doorbetaald, waarmee haar eerste termijn een duur krijgt van vier jaar, de wettelijk duur voor zulke benoemingen.

Pag.14: Eis: doorbetaling salaris

De drie bestuursleden waren allen op 1 januari van het vorig jaar aangetreden, maar hadden op verzoek van de staatssecretaris om bestuurlijke overwegingen ieder een andere eerste termijn. Van Rooijen werd voor een jaar benoemd en na dat eerste jaar, enkele maanden voor zijn ontslag, voor vier jaar herbenoemd. Hij krijgt zijn salaris dus doorbetaald tot het eind van deze eeuw (totaal bijna 1 miljoen gulden). Van Otterloo werd voor twee jaar benoemd. Zijn salaris (250.000 gulden per jaar) houdt dus op 1 januari aanstaande op. Hij heeft onlangs bij het interim-bestuur van het CTSV, de oud politici A. Geurtsen (VVD) en W. Etty (PvdA), een onderhoud gehad over zijn wachtgeld. Staatsecretaris Linschoten had kort na het ontslag bepaald dat het CTSV-bestuur geen recht had op wachtgeld, een werkloosheidsuitkering voor ambtenaren. De geschillencommissie van het departement bepaalde afgelopen maand echter dat niet de staatssecretaris maar het zittende CTSV-bestuur over het wachtgeld beslist. Geurtsen liet toen weten dat de oud-bestuurders hun wachtgeld krijgen.