Vendex' rijkdom stimuleert Content, Goudsmit en De Boer; Damrak jaagt op de magische 600

ROTTERDAM, 19 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs verkeerde ondanks de koude douche van een nieuwe winstwaarschuwing van Philips in opperbeste stemming. Dinsdag bereikte de AEX beursindex een nieuw hoogtepunt van 592,45 punten. Gisteren werd het record zelfs nog scherper gesteld op 594,33. De jacht op 600 is geopend.

Amsterdam werd gestimuleerd door de records op de beurs van Wall Street, waar de index deze week voor eerst in de historie door de magische 6.000-grens brak. Donderdag volgde een nieuw record, het 30-ste all time high tot nu toe dit jaar.

De waarschuwing van Philips dat het verwachte herstel van het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal op basis van voorlopige cijfers niet is opgetreden, zorgde maandag voor een nieuwe terugslag van de koers. Het was de tweede waarschuwing in acht maanden. De koers van Philips sloot de week af op een niveau van 60,80 gulden. Dat betekende een verlies van vier gulden ten opzichte van vorige week.

In de aankondiging van maandag over de winstbijstelling werd de hand van de nieuwe topman C. Boonstra (twee weken in functie) gezien, maar dat wordt in internationale bankierskringen als overdreven beschouwd. Boonstra kon in deze visie weinig anders dan nu een profit warning geven. De waarschuwing kwam nu na het verstrijken van het derde kwartaal, terwijl de vorige, die van toepassing was op het eerste kwartaal, al in maart werd gegeven, toen het kwartaal nog niet eens verstreken was. Bij de nieuwe waarschuwing kan hebben meegespeeld dat Philips nog verwikkeld is in een rechtszaak bij de Hoge Raad over de manier waarop een van Boonstra's voorgangers in 1990 eerst een optimistische prognose gaf en vervolgens kort daarop met een winstbijstelling kwam. Dat kostte hem zijn baan.

Naast Philips werd de effectenbeurs de afgelopen week beheerst door de koersschommelingen van het aandeel KBB (Bijenkorf, Hema, speciaalzaken) en de invloed daarvan op de koers van grootaandeelhouder Vendex International (V&D warenhuizen, speciaaalzaken, dienstverlening), die zijn pakket van 36 procent van de aandelen wil verkopen. De afgelopen week was de bestuurstop van KBB op reis langs Nederlandse en internationale beleggers om het aandelenbezit van Vendex aan de man te brengen.

KBB moest vorige week, na de aankondiging van de verkoop door Vendex, onverwacht zijn winstverwachting danig bijstellen. De overtuigingskracht van de KBB-top en het sentiment van de beleggers leek zich dagelijks te vertalen in de op- en neergang van de koers van KBB. Maandag leek KBB zich te herstellen van de koersval van vorige week, toen de profit warning de koers van 142 gulden naar 125 gulden. De afgelopen dagen sloeg het sentiment van beleggers weer om, en zakte de koers van KBB verder weg. De nieuwe daling tot 120,50 gulden (slotkoers vrijdag) was aanleiding voor Vendex om de verkoop van het pakket van 36 procent van de aandelen KBB opnieuw te heroverwegen. Dit weekeinde zou Vendex International definitief een beslissing nemen over het doorzetten van de verkoop of niet.

Vorige week zorgde de winstbijstelling door KBB ook al voor twijfel over het doorgaan van de verkoop van de KBB-aandelen, maar toen besloot het concern de zogeheten road show langs beleggers toch maar door te zetten. Vendex hoopte onder meer op sterke presentaties van KBB om beleggers ervan te overtuigen dat KBB gezien de aantrekkende consumentenbestedingen in Nederland en een beoogde zakelijke ommekeer bij zorgenkind M&S Mode tegen de gedaalde beurskoers een aantrekkelijke investering is. De koers van Vendex sloot gistermiddag op 72,10 gulden.

De verkoopplannen van Vendex zorgden deze week opnieuw voor de nodige opwinding in de koersen van aandelen van ondernemingen die als een overnamedoelwit van Vendex worden beschouwd. De verwachting is dat Vendex met de opbrengst van het KBB-aandelenpakket (van een kleine 500 miljoen gulden) op koopjesjacht zal gaan voor versterking van zijn kernactiviteiten.

Handelaren op de beurs hebben het boodschappenlijstje al gemaakt: uitzendbureaus als Content of Goudsmit, of De Boer Winkelbedrijven? Goudsmit pakte gisteren nog 2,50 gulden erbij op een slotkoers van 149,50 gulden, een nieuw record. De koers van Content sloot vier dubbeltjes hoger op 74,40 gulden, terwijl de aandelen van de De Boer Winkelbedrijven als enige van het “overname trio” een gulden terug moesten naar een slotkoers van 94 gulden.

Veel bedrijfsnieuws dat de koersen kan sturen was er afgelopen week niet. Océ-van der Grinten (kopieerapparaten, printers) meldde woensdag een stijging van de netto winst in het derde kwartaal met 71 procent tot 38,9 miljoen gulden. De winst per aandeel in de eerste negen maanden ligt 36 procent hoger op 5,93 gulden. Océ kondigde tevens een nieuwe overname aan (Messerli, een Zwitsers bedrijf met 225 miljoen gulden omzet en ruim 600 medewerkers). Océ kocht eerder dit jaar al de printerdivisie van SiemsensNixdorf.

De winstgroei van Océ viel sommige handelaren en analisten toch tegen. De koers moest gisteren nog eens vier gulden achteruit naar 188 gulden. Tot de uitblinkers behoorde gisteren Akzo Nobel. De koers van het chemie-, farma- en verfconcern steeg maar liefst 8,80 gulden naar 221,80 gulden. De komende week staat een kwartaalbericht op het programma: donderdag komt Philips met de resultaten over het derde kwartaal.

    • Menno Tamminga