Van Wely naar een gedeelde koppositie na zege op Sjirov

TILBURG, 19 OKT. Loek van Wely blijft verbazen tijdens het schaaktoernooi in Tilburg. Na zijn prachtige overwinning op Karpov in de zesde ronde versloeg de grootmeester uit Tilburg gisteren koploper Aleksei Sjirov. Hij staat nu op de gedeelde eerste plaats.

Ook Jeroen Piket won. Het was zijn eerste zege. Hij versloeg de Fransman Joel Lautier in een fraai miniatuurtje. In Tilburg had Piket nog niet veel laten zien. Maar in de zevende ronde doorbrak hij de remise-reeks. In slechts 29 zetten versloeg hij Lautier nadat hij met zwart heel bevredigend uit de Engelse opening kwam. Met fraai combinatiespel veroverde Piket het initiatief en de Fransman slaagde er niet in aan de steeds groter wordende druk te ontsnappen.

Van Wely keek na zijn knappe zege op Sjirov uitermate vrolijk. Hoewel hij met zwart speelde, greep de Tilburger kort na een scherpe opening het initiatief in het eindspel. Van Wely had zich goed voorbereid op Sjirov en volgde lange tijd een rapidpartij waarin hij eerder in Moskou met zwart van de Israeliër Smirin verloor.

Sjirov was in het geheel niet op de hoogte van deze ontmoeting en verbruikte veel tijd. Optisch leek de stelling heel kansrijk voor wit, maar Van Wely toonde aan dat zijn wat onbeschut ogende koning geen gevaar liep. Toen de dames eenmaal waren geruild was Van Wely in zijn element. Het uitmelken van eindspelen is een specialiteit van de Tilburger en ook Sjirov moest ondervinden dat Van Wely's eindspeltechniek uitstekend is.

Anatoly Karpov heeft na zeven ronden nog steeds een score van onder de vijftig procent. Hij kan zich niet meer herinneren wanneer dat voor het laatst is voorgekomen. Tegen Boris Gelfand was de Fide-wereldkampioen zeer gemotiveerd, maar toch wilde het in de partij niet lukken. Het eindspel dat hij bereikte was niet voldoende voor de winst en ondanks langdurige pogingen eindigde het duel in remise. (ANP)