'Uitbreiding dreigt'; Iran 'bezorgd' over conflict in Afghanistan

TEHERAN/KABUL, 19 OKT. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Velayati heeft gisteren gewaarschuwd voor een uitbreiding van het conflict in Afghanistan naar Centraalaziatische staten. Velayati zei dat in een toespraak voor de Iraanse radio.

Volgens Velayati is het “vanzelfsprekend voor ons om bezorgd te zijn dat, wat god moge verbieden, het conflict zich over Centraal-Azië verspreidt”, aldus Velayati. De Iraanse minister sprak van een “bliksembezoek” aan landen in de regio en India. Volgens Velayati is het conflict in Afghanistan het gevolg van “buitenlandse provocatie”. Velayati hekelde de rol van Pakistan, dat de Talibaan steunt. Iran erkent in Afghanistan slechts de regering van Rabbani, die door de Talibaan is verdreven.

In de loop van gistermiddag zijn troepen van de verdreven Afghaanse regering onder leiding van Ahmed Shah Massoud met bondgenoot Abdul Rasheed Dostam een gezamenlijk offensief begonnen tegen de Talibaan, die sinds 27 september de dienst uitmaken in Kabul.

Met tanks, artillerie en granaatwerpers verdreven zij de strijders van de Talibaan van de zuidelijke helft van het vliegveld van Bagram bij Charikar. Tot gistermiddag was slechts de noordelijke helft van de luchtmachtbasis, ongeveer 60 kilometer ten noorden van Kabul, in handen van de tegenstanders van het fundamentalistische regime. Het vliegveld kwam de afgelopen dagen enkele malen in andere handen terecht.

De troepen van Dostam, die zich tot dusver buiten de strijd hadden gehouden, lagen gisteren onder zwaar vuur van de Talibaan. Die hadden toen het kruispunt van wegen ter hoogte van Charikar nog in handen. De soldaten van Massoud op hun beurt bestookten de Talibaan.

Eerder op de dag eiste Massoud dat de Talibaan Kabul zouden verlaten. Zo niet, dan zou er oorlog uitbreken. Hij wil dat de Verenigde Naties de controle over de hoofdstad overnemen. De Talibaan probeerden tot dusver vergeefs Charikar te veroveren om te kunnen doorstoten naar Jabal os-Saraj. Deze stad is van cruciaal belang, omdat van daaruit wegen lopen naar de Panshir-vallei, die in handen is van Massoud, en naar de Salang-pas, die leidt naar de zes noordelijke provincies waar Dostam de baas is.

De afgelopen dagen werd hevig gespeculeerd over de vraag wat Dostam, die over een grote en goed bewapende troepenmacht beschikt, zou gaan doen. Hij sloot ruim een week geleden een pact met Massoud, maar enkele dagen geleden sprak hij ook met vertegenwoordigers van de Talibaan.

Tot dusver was de machtsverhouding in de gevechten tussen Massoud en de Talibaan ongeveer gelijk. De Talibaan waren aanvankelijk opgerukt tot de toegang van de Panshir-vallei, maar de troepen van Massoud slaagden er in hun tegenstanders terug te slaan tot de omgeving van Charikar. (AFP, AP, Reuter)