TE VEEL

Een Braziliaans topmodel dat na plastische chirurgie in een coma is geraakt maar daar inmiddels weer uit is ontwaakt, heeft in Brazilië een debat ontketend over de obsessie met schoonheid.

Volgens doktoren is topmodel Claudia Liz na vier dagen coma weer bezig de oude te worden. De 1.80 lange blondine heeft volgens hen geluk gehad geen hersenbeschadiging te hebben opgelopen. Liz raakte in coma nadat een allergische reactie was ontstaan tegen een verdovingsmiddel dat werd gebruikt om twee kilo vet uit haar heupen weg te zuigen. Volgens dagbladen werd de 27-jarige Liz, het best betaalde model van Brazilië, de laatste maanden van de catwalks geweerd omdat ze enkele kilo's was aangekomen. Celso Loducca, de man van Liz, zei dat zij de operatie had ondergaan onder druk van de markt. “Ik wilde het niet, de familie wilde het niet, en zelfs Claudia had het gevoel dat zij de liposuctie niet nodig had”, zei hij bijna in tranen. Jaarlijks gaan 250.000 Brazilianen naar de chirurg, een aantal dat alleen wordt overtroffen in de VS. Ouders die hun tiener-dochter met Kerstmis een borstvergroting cadeau doen, zijn ook in Brazilië geen uitzondering. Rolf Gemperli, de vice-voorzitter van de Braziliaanse Vereniging van plastische chirurgen, wees erop dat Brazilianen een groot deel van het jaar aan de rand van het zwembad of aan het strand zitten. “Als je zoveel naakte huid toont, kun je je het niet veroorloven er niet goed uit te zien”, aldus Gemperli. Ook het Braziliaanse fotomodel Luiza Branet brak een lans voor kosmetische operaties. “Goed uitziende mensen worden beter geaccepteerd door de maatschappij, krijgen betere banen en hebben meer zelfrespect.” Onlangs toonde Branet in een glossy tijdschrift trots haar nieuw aangemeten borsten.