'Snel leider voor CDA aanwijzen'

DEN HAAG, 19 OKT. Het Tweede Kamerlid F.J. van der Heijden (CDA) heeft gisteren het partijbestuur van het CDA opgeroepen snel duidelijkheid te verschaffen over het leiderschap van zijn partij. Volgens Van der Heijden is de campagne voor de volgende Kamerverkiezingen feitelijk al begonnen en hebben zowel PvdA als VVD “daarvoor iemand op het podium staan, maar het CDA niet.”

Het Kamerlid zei dit gisteravond in het RTL-Nieuws. Volgens de CDA'er, die zelf inmiddels te kennen heeft gegeven na de volgende verkiezingen niet te zullen terugkeren als Kamerlid, kan de partij het zich niet permitteren nog een jaar te wachten met de aanwijzing van de lijsttrekker zoals het partijbestuur wil. Partijvoorzitter Helgers liet desgevraagd weten de uitspraken van Van der Heijden “onverstandig en onnodig” te vinden. Hij wees erop dat het aanwijzen van een lijsttrekker geen kwestie van de fractie is, maar van het partijbestuur.

Kamerlid A. Bijleveld zegt dat de aanwijzing van de lijsttrekker nu nog niet mogelijk is, maar dat volgend najaar “te laat” is. Ook het Kamerlid H. Hillen “wil de discussie over het lijsttrekkerschap nu best aangaan.” Hij vindt echter, net als Bijleveld overigens, dat eerst fractieleider E. Heerma uitsluitsel moet geven of hij beschikbaar is als lijsttrekker. Hillen gaan ervan uit dat dit over niet al te lange tijd zal gebeuren.