Scandinavische motorbende wil 'wapenstilstand'

KOPENHAGEN, 19 OKT. Twee jaar lang konden de motorbendes Hell's Angels en de Bandidos elkaar in Denemarken ogenschijnlijk ongestoord met bommen en anti-tankraketten bestoken. Deze week heeft de Deense politie teruggeslagen. Met een nieuwe wet in de hand zijn veertien clubhuizen van de bendes gesloten en komen 165 bendeleden op straat te staan. De president van de Bandidos heeft nu om een wapenstilstand gevraagd, maar de Hell's Angels hebben nog niet op het aanbod gereageerd.

De bewoners van de Titangade in Kopenhagen haalden opgelucht adem toen ze hun overbuurman deze week zagen verhuizen. Het clubhuis van de Hell's Angels werd door de leden van de motorbende zelf ontruimd. Toen het schild van de Hell's Angels van de voorgevel werd gehaald, beseften de omwonenden pas goed dat er een einde was gekomen aan een nachtmerrie. Vorige week zondag was de volksbuurt om drie uur 's nacht opgeschrikt door een enorme explosie. Het clubhuis bleek aangevallen met een anti-tankraket, waarbij twee doden vielen en bijna twintig mensen gewond raakten. Meer aanslagen werden gevreesd.

In heel Denemarken zijn de afgelopen dagen clubhuizen, die er uitzagen als onneembare vestingen, ontruimd. Dit succes voor de Deense politie en de politiek was broodnodig. “Er moest iets gebeuren om de rust in de wijk te herstellen,” zegt het Deense parlementslid Bj⊘rn Elmquist. “Niet alleen de veiligheid rond de clubhuizen maar ook de geloofwaardigheid van de politiek en de politie waren in het geding.”

Vorige week nam het Deense parlement een wet aan die de clubhuizen in dichtbevolkte gebieden verbiedt. Ook stelde de politie een lijst op van motorclubleden die niet meer in hun clubhuizen mogen komen, omdat ze als een bedreiging worden gezien voor hun omgeving. Dit zijn niet alleen Hell's Angels en Bandidos maar ook clubs die één van de twee bendes steunen. Slechts veertien van de meer dan dertig Deense motorclubhuizen die worden beschouwd als gevaarlijk worden nu gesloten. Clubhuizen die niet in een dichtbebouwde omgeving staan kunnen volgens de nieuwe wet niet worden ontruimd.

Commissaris Kai Vittrup van de Kopenhaagse politie erkent dat de motorbendeoorlog met de nieuwe wet waarschijnlijk niet zal worden beëindigd. “Ze zullen nu wel naar de clubhuizen op het platteland uitwijken en daar kunnen we niets tegen doen, maar ze zijn in ieder geval uit de stadswijken.”

De commissaris is ervan overtuigd dat het conflict voor een groot deel gaat om de controle over de drugsmarkt en de prostitutie. “De Hell's Angels hebben in Scandinavië al jaren een heel sterke positie in het criminele milieu en de Bandidos proberen die positie aan te tasten.”

Volgens de Deense criminoloog Joi Bay van het Kriminalistisk Institut van de Universiteit van Kopenhagen gaat het conflict tussen de bendes eerder om reputaties. “Er is al jaren een strijd om de macht aan de gang tussen de motorbendes.” De kiem voor het conflict werd volgens hem l in de jaren tachtig gelegd toen de Hell's Angels strijd leverden met een bende die zich Bull Shit noemde. Die strijd, waarbij dertien doden vielen, werd beslist in het voordeel van de Hell's Angels.

“De Hell's Angels en een aantal leden van de Bandidos hadden in de jaren tachtig nauwe banden”, zegt Bay. “De Bandidos van nu hadden zich georganiseerd in een club met de naam Morticians en adoreerden de Hell's Angels. Zij wilden graag lid worden van de Hell's Angels toen de strijd tegen Bull Shit gestreden was, maar ze werden afgewezen. Vanaf die dag is het mis tussen de twee clubs.”

In het begin van de jaren negentig openden de Bandidos een clubhuis in Denemarken en het kwam al snel tot een conflict met de Hell's Angels. Een aantal Morticians meldde zich meteen aan en er waren ook twee ex-Hell's Angels die Bandidos-lid mochten worden. Een doodzonde binnen de motorwereld. “De Bandidos stonden geïsoleerd in Denemarken omdat de Hell's Angels de meeste motorclubs in de greep hadden”, zegt Bay. “Daardoor konden de Bandidos nergens nieuwe manschappen recruteren. Ze moesten hun toevlucht nemen tot mensen van buiten de motorclubkringen. Volgens de Hell's Angels werd daarmee het niveau van de motorclubs naar beneden gehaald.”

Dat de Hell's Angels en de Bandidos juist in Denemarken in een conflict zijn verwikkeld is volgens Bay niet zo vreemd. “Landen als de VS en Frankrijk, waar beide groepen sterk zijn vertegenwoordigd, zijn zo groot dat ze door de bendes in territoria zijn verdeeld. Daar is Denemarken te klein voor. Hier zitten ze op elkaars lip en het leek een kwestie van tijd voordat ze elkaar in de haren zouden vliegen.”

Uitzicht op een oplossing is er niet. Beide bendes proberen elkaar te overtreffen in gewelddadigheid. Na de aanslag op het Hell's Angels clubhuis wordt dan ook met spanning het antwoord afgewacht. Ook de Bandidos worden blijkbaar zenuwachtig getuige hun aanbod voor een wapenstilstand.