Ruimte voor de vrouwen

Concert: Amsterdam Dance Event met Morcheeba, Baby Fox, Lamb. Gehoord: 17/10 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 19/10 Best of Easy Tune-party, De Balie, Amsterdam; Welcome To The Future, met oa Quazar, Paradiso, Amsterdam.

Als de oude feministische doelstellingen ergens hun beslag krijgen, is het wel in de hedendaagse Engelse popmuziek. 'Ruimte voor vrouwen' wordt door veel nieuwe dance-groepen haast letterlijk genomen. Niet alleen omdat zangeressen vaak het voortouw nemen, maar ook omdat de muziek zo is opgebouwd dat hun stemmen alle gelegenheid krijgen zich als zelfstandige krachten te manifesteren. In navolging van de triphop van Portishead, Tricky en Massive Attack maakt deze nieuwe lichting ruimtelijke nummers, in een bedaard tempo.

Drie exponenten van deze muziekstijl - Lamb, Morcheeba en Baby Fox - speelden donderdagnacht in Paradiso, tijdens de eerste Amsterdam Dance Event. Deze driedaagse internationale conventie, waar een beurs in De Balie onderdeel van is, wordt bezocht door vertegenwoordigers van platenmaatschappijen, managers en programmeurs. Maar in discotheken en concertzalen in de stad zijn allerlei optredens van bands en dj's, voor publiek toegankelijk.

De muziek van Lamb, Morcheeba en Baby Fox is opgebouwd uit elektronica en akoestische instrumenten. Toevallig laten alle drie ook op dezelfde manier 'gaten' vallen in de begeleiding. Ritmes variëren plotseling, uit het niets doemt een schraperig klinkende synthesizer op, fijnverweven samples laten het na enkele maten afweten.

De zangeressen van de groepen hebben heldere stemmen die zich golvend, laverend en ijl hun weg zoeken in het 'lege' geluidsdecor dat de muzikanten hebben opgeleverd. Een beetje eenzaam klinken ze wel, zo bijna zonder melodische en ritmische houvast.

De zangeres van Lamb kan die leegte aan. Terwijl haar trompettist een solo blaast, improviseert ze er trompettend een antwoord op. Maar Skye Edwards van Morcheeba leek minder op haar gemak. De zware triphop-achtige instrumentaties van haar groep klonken hier zompig en Edwards zelf was hees. Baby Fox gaf donderdagnacht het mooiste concert. Hun muziek is ook ruimtelijk maar heeft een 'warm' klinkende textuur. Over de omfloerste reggae-ritmes en subtiele collageklanken weerde de kleine blonde zangeres Ann Leach zich als een amazone.